Međuresorna obuka policijskih službenika iz područja topografije

Polaznici će osim obuke iz topografije i orijentacije, provoditi i terenske vježbe s instruktorima Hrvatske vojske

Temeljem sporazuma o suradnji između Ministarstva obrane i Ministarstva unutarnjih poslova, 26. veljače 2024., na vojnom poligonu „Eugen Kvaternik“ u Slunju, započela je dvotjedna obuka policijskih službenika pod nazivom Kretanje po nepoznatom zemljištu, nadziranje i motrenje određenog prostora te upravljanje i koordinacija s dodijeljenim snagama i sredstvima - topografija“.
 
Cilj obuke je osposobljavanje policijskih službenika Ravnateljstva policije, Uprave za granicu, Zapovjedništva za intervencije i Policijske akademije „Prvi hrvatski redarstvenik“ u zadaćama specifičnim za kretanje po nepoznatome zemljištu; u svrhu primjene tehnika maskiranja, prikrivenog kretanja, nadziranja i motrenja terena te otkrivanje i praćenje tragova.
 
Republika Hrvatska je u ovom vremenu suočena s migracijskim pritiscima. U takvim okolnostima policija ima potrebu za stjecanjem nekih novih znanja i vještina koja će joj olakšati postupanje u nadzoru i kontroli državnog teritorija, posebice granice. Jedno od tematskih područja koje je postalo posebno interesantno je snalaženje i traganje na nepoznatim terenima, posebice novim rutama kretanja migranata.
 
Nakon teoretskog dijela obuke iz topografije i orijentacije polaznici će provoditi terenske vježbe s instruktorima Hrvatske vojske.
 
Međuresornu obuku u Slunju otvorili su voditelj Službe za cjeloživotno obrazovanje, Policijske akademije „Prvi hrvatski redarstvenik“ Ilija Jakić i pukovnik Josip Pečar te su istaknuli pozitivne strane međuresorne suradnje u dosadašnjim obukama i svim polaznicima i instruktorima zaželjeli uspješan rad za vrijeme provedbe obuke.

Pisane vijesti