Međuresorna obuka na vojnom poligonu „Eugen Kvaternik“ u Slunju iz područja topografije

Ova obuka je dokaz čvrste veze između policije i vojske što je i jedan od ciljeva sustava domovinske sigurnosti

U periodu od 20. do 24. studenoga 2023. godine na vojnom poligonu “Eugen Kvaternik” u Slunju provedena je obuka policijskih službenika granične, interventne i specijalne policije iz područja topografije i orijentacije.

Uz topografiju i orijentaciju obrađene su teme i zadaće traganja, protutraganja i prve pomoći u taktičkim terenskim uvjetima. Nositelj obuke je Hrvatska kopnena vojska, predavači i provoditelji obuke pripadnici su Vojno-obavještajnih satnija gardijske oklopno - mehanizirane brigade i gardijske mehanizirane brigade.

Obuka je koncipirana na 20% teoretske nastave i 80% praktičnog rada na terenu u svim vremenskim i meteo uvjetima. Posljednji dan obuke provedena je završna vježba.

Završna vježba sastojala se od zahtjevne orijentacijske topo - hodnje nepoznatom rutom duž koje su bile postavljene radne točke (pružanje prve pomoći, praćenje tragova i maskiranje tragova) koje su policijski službenici morali uspješno proći i doci do cilja. Ruta je bila dužine oko 25 km.

Zahtjevni meteo uvjeti, kiša i hladnoća nisu uspjeli utjecati na uspješnost provedbe završne vježbe i izvršavanje svih postavljenih zadaća. Po završetku, polaznicima koji su uspješno savladali obuku uručene su potvrde o uspješnoj obuci.

Ova obuka još jednom je pokazala visoku razinu profesionalnosti, motivacije, suradnje i interoperabilnosti Hrvatske vojske i policije. Također, ova obuka ujedno je razmjena znanja i iskustava između ministarstava.

Ovakva i slične obuke dokazuju čvrstu vezu te visoku razinu interoperabilnosti policije i vojske što je i jedan od ciljeva sustava domovinske sigurnosti.

Pisane vijesti