Međunarodni tjedan na Policijskoj akademiji

Slika topvijesti/2012/svibanj/Međunarodni tjedan/tekst1.jpg

Policijska akademija organizirala je po prvi puta Međunarodni tjedan s ciljem unaprjeđenja načina rada i omogućavanja studentima stručnog i specijalističkog studija 

Foto: MUP

S ciljem unaprjeđenja načina rada i omogućavanja studentima stručnog i specijalističkog studija kriminalistike kvalitetnijeg i boljeg studiranja, a nastavnicima Policijske akademije i ostalim zainteresiranim djelatnicima Ministarstava unutarnjih poslova razmjenu međunarodnih iskustava, Policijska akademija organizirala je po prvi puta Međunarodni tjedan.

U periodu od 28. do 31. svibnja Akademija je ugostila niz istaknutih svjetskih stručnjaka. Svojim prezentacijama najnovijih praksi i dostignuća sudionike Međunarodnog tjedna upoznat će Frank D. Stolt njemački stručnjak za istraživanje požara i eksplozija, Christina Friedrich načelnica Odjela zapošljavanja Policijske akademije Donje Saske, Erica O'Neill pomoćnica državnog odvjetnika SAD-a, Marcus K. Rogers specijalni istražitelj u Uredu tužitelja Tippecanoe okruga SAD, James. B. Sweeting savjetnik za organizirani kriminalitet pri ICITAP-u Bosne i Hercegovine, Christian Mainzinger policijski direktor i predavač na njemačkom Saveznom Fakultetu za primijenjene znanosti, Philippe Quilici francuski policijski časnik za vezu, prof. dr. Milan Žarković i dr. Oliver Lajić s Beogradske Kriminalističko-policijske akademije te Veljko Popara iz MUP-a Republike Srbije.

Tijekom trajanja Međunarodnog tjedna prisutni mogu slušati predavanja na teme otkrivanja požara i eksplozija; prikupljanja, zaštite i forenzične obrade tragova; kibernetičkog kriminala, elektroničkim dokazima, međunarodnoj trgovini drogom, korištenju prikrivenih istražitelja za infiltriranje u organizirane kriminalne skupine, financijskim istragama u postupku istraživanja imovine stečene kriminalom, međunarodnoj policijskoj suradnji i dr.

Budući da će Hrvatska uskoro postati članica EU i morat će se prilagoditi mnogim kriterijima zapadnoeuropskih zemalja, kako je objasnio načelnik Policijske akademije Zoran Ničeno obraćajući se svima okupljenima, već je danas potrebno početi sa sredstvima komunikacije koja će garantirati da će se Hrvatska na polju policije, kriminalistike i nacionalne sigurnosti nalaziti na mjestu na kojem treba biti. „Obzirom na živi proces promjena, na neprekidan razvoj novih oblika kriminaliteta ali i novih tehnologija, Policijska akademija želi razvijati, trenirati i primjenjivati nova znanja na sve tri razine, od osnovne obuke, visoke škole do stručnog usavršavanja. Nije dakle riječ o pukom predavanju studentima i njihovom slušanju o svjetskim iskustvima. Ova predavanja dobra su za sve djelatnike Ministarstva unutarnjih poslova koji rade na edukaciji ali i za sve kolege iz operativnog dijela policije“, naglasio je između ostalog načelnik Ničeno.

A svi oni zajedno, u suradnji s Policijskom akademijom , sudjelovali su u kreiranju tema koje eminentni svjetski stručnjaci tijekom ovog Međunarodnog tjedna prezentiraju na Policijskoj akademiji. Njihova stručna znanja i iskustva iznimno su zanimljiva i korisna, zaključili su studenti. 



Stranica