Međunarodni susret predstavnika jedinica za školovanje i obuku vodiča i službenih pasa

Razmotreni prvi konkretni koraci za suradnju Centra za obuku vodiča i dresuru službenih pasa Ministarstva unutarnjih poslova i jedinica za školovanje i obuku vodiča i službenih pasa susjednih država Republike Hrvatske

Od 14. do 16. lipnja 2023. godine u Centru za obuku vodiča i dresuru službenih pasa koji djeluje u okviru Policijske akademije „Prvi hrvatski redarstvenik“ Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske održan je međunarodni susret i radni sastanak predstavnika jedinica za školovanje i obuku vodiča i službenih pasa iz susjednih država Republike Hrvatske. 

Radnom sastanku prisustvovali  su Joachim Strohdorfer iz Federalnog Centra za obuku službenih pasa u Austriji, Remzo Delić i Ehlimana Karkelja iz Granične policije Bosne i Hercegovine, Dane Bajić i Željko Čeliković iz Republike Srpske, Bosne i Hercegovine, Predrag Barhanović i Slobodan Živaljević iz Posebne jedinice policije Crne Gore, Zoran Prelević i Jovana Dačević iz Granične policije Crne Gore i Laszlo Kormos i Bernadett Sarkozi iz Policijskog centra za obuku Mađarske, načelnik Policijske akademije "Prvi hrvatski redarstvenik" Josip Ćelić, voditelj Centra za obuku vodiča i dresuru službenih pasa Miroslav Puž, pomoćnik voditelja Centra za obuku vodiča i dresuru službenih pasa Ivan Križić i policijska službenica za metodologiju i taktiku uporabe službenih pasa Zvjezdana Kušter.

Načelnik Policijske akademije "Prvi hrvatski redarstvenik" Josip Ćelić svečano je otvorio radni sastanak te zajedno sa voditeljem Centra za obuku vodiča i dresuru službenih pasa Miroslavom Pužem zaželio dobrodošlicu gostima i pritom naglasio koliko nam je međunarodna suradnja važna.
Nakon službenog otvorenja radnog sastanka voditelj Centra Miroslav Puž kao domaćin održao je teorijski dio prezentacije rada Centra po završetku koje su slijedile i prezentacije rada ostalih jedinica za školovanje i obuku vodiča i službenih pasa susjednih država.

Po završetku teorijskog izlaganja gostima su kroz praktične pokazne vježbe sa službenim psima predstavljene nove linije rada detekcije krvi i sperme i detekcije izvora požara, kao i praćenje ljudskog traga, elementi obrane i napada te prezentacija rada novonabavljenog uređaja za detekciju.

Gosti su posebno zanimanje pokazali za programe stručnih usavršavanja i osposobljavanja instruktora za obuku vodiča i dresuru službenih pasa te su sudjelovanje i održavanje radnog sastanka ocijenili iznimno korisnim za upoznavanje, razmjenu i stjecanje potrebitih znanja i iskustva, a samim time i usavršavanja i unaprjeđenja linija rada službenih pasa kao i planiranja buduće zajedničke suradnje naglašavajući kako je to najbolji način na koji se možemo usavršavati i poboljšavati.
 

Pisane vijesti