Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama obilježen je u Policijskoj školi “Josip Jović”

Svoj doprinos osvještavanju društva o problemu nasilja nad ženama dali su ove godine polaznici/polaznice i učenici/učenice Policijske akademije, Policijske škole “Josip Jović” izradom prikladnih plakata

Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama obilježava se 25. studenoga. Toga dana, 1960. godine, na zapovijed dominikanskog diktatora Rafaela Trujilla, ubijene su tri sestre Mirabal: Patria, Minerva i Maria Teresa, zbog aktivizma protiv autoritarnog diktatorskog režima. Sestre Mirabal postale su simbolom društvene pravde i feminizma. Prema inicijativi Ujedinjenih naroda, od 2008. godine ovaj datum obilježava početak šesnaestodnevnog perioda aktivizma protiv spolne diskriminacije i nasilja nad ženama, koji završava 10. prosinca, Međunarodnim danom ljudskih prava.
Nasilje nad ženama jedan je od najraširenijih načina kršenja ljudskih prava, koji često ostane prikriven, radi srama, niskog samopouzdanja i straha žrtava, te društvene stigmatizacije fenomena. Manifestira se u različitim oblicima seksualnog, fizičkog i psihološkog zlostavljanja: tučnjavom, silovanjem, verbalnim maltretiranjem, zastrašivanjem, psihološkom torturom, uhođenjem, uznemiravanje putem društvenih mreža, itd.
Kao i u ostatku svijeta, u Hrvatskoj je nasilje u obitelji najzastupljeniji oblik nasilja nad ženama. Prema određenim podacima, u Hrvatskoj se svakih 15 minuta dogodi fizičko nasilje nad ženama. Globalno, oko 30% žena žrtve su fizičkog ili seksualnog nasilja, a čak četvrtina djevojaka u dobi 15-19 godina fizički su zlostavljanje od strane muža ili partnera.
Da bi ovakve žalosne brojke postale samo stvar prošlosti, potrebno je učestalo i na razne načine, podizati svijest o nasilju nad ženama. Čak i onaj najmanji znak pažnje i suosjećanja može ohrabriti žrtvu da s nekim porazgovara o svom problemu i potraži pomoć. Zakon vrijedi malo ako se šira javnost ne aktivira u rješavanju ovog problema.
Svoj doprinos osvještavanju društva o problemu nasilja nad ženama dali su ove godine polaznici/polaznice i učenici/učenice Policijske akademije, Policijske škole “Josip Jović” izradom prikladnih plakata, obješenih na pano u predvorju Policijske škole “Josip Jović”.
Ilustracijama i kratkim, ali jasnim, porukama, učenici/ce i polaznici/ce izrazili su podršku svim ženama i djevojkama koje su bile žrtve nasilja ili strahuju za svoju sigurnost. Sigurni smo da će ovaj čin solidarnosti ostvariti željeni cilj.

Stranica