Međunarodna radionica ILECU održana na Policijskoj akademiji

Slika topvijesti/2014/lipanj/ilecu_00.jpg

Foto: MUP

U prostorijama Policijske akademije u Zagrebu, od 9. do 12. lipnja,  održana je međunarodna radionica ILECU (International Law Enforcement Coordination Units), na kojoj su uz domaćine iz Hrvatske sudjelovali predstavnici BiH, Crne Gore, Kosova, Makedonije, Moldavije, Srbije i Gruzije.

Ispred MUP RH u pripremu i organizaciju radionice bili su uključeni predstavnici Policijske akademije i Službe za međunarodnu policijsku suradnju (Interpol – Europol - SIReNE) Uprave kriminalističke policije.

Predavači iz Austrije, Slovenije, Hrvatske, Crne Gore i Europola sudionicima su prezentirali teme od značaja za rad središnjih nacionalnih jedinica za međunarodnu policijsku suradnju: postupak pristupanja EU, najbolje prakse i preporuke u međunarodnoj policijskoj suradnji, prezentacija ILECU priručnika, obrada konkretnih slučajeva prekograničnog kriminaliteta, upoznavanje s radom i ulogom Europola i drugo. Tijekom drugog dana predavanja upriličen je posjet prostorijama hrvatske nacionalne središnje ILECU jedinice - Služba za međunarodnu policijsku suradnju (Interpol – Europol - SIReNE).

Radionica je organizirana kao nastavak projekta ILECU I i DET ILECU II, a temeljem Memoranduma o nastavku i razvoju policijske suradnje u JI Europi u skladu s najboljom praksom i standardima EU, kojega je u ime MUP-a RH 12. prosinca 2012. u Berlinu, potpisao glavni ravnatelj policije Vlado Dominić.

MUP RH se obvezao na provedbu daljnjih aktivnosti u skladu s ILECU smjernicama budućih generacija. Ciljevi navedenoga projekta su daljnje jačanje koordinativne uloge nacionalnih ILECU ureda država JI Europe, jačanje i širenje uloge nacionalnih ILECU ureda u poslovima međuagencijske suradnje te daljnje širenje mreže ILECU ureda u državama Istočne Europe (Moldavija, Gruzija).

Organizacija radionice bila je prilika da se sve sudionike upozna s postupkom pristupanja RH u EU u poglavljima 23. i 24. kao i za razmjenu iskustava, jačanje i unaprjeđenje suradnje naročito s državama s kojima razmjena podataka nije intenzivna.



Stranica