Međunarodna obuka Frontex-a na Policijskoj akademiji

Slika topvijesti/2017/veljaca/Frontex PA/STARI_WEB_MUP1113.jpg

Projekt je važan zato što se kroz njega nacionalni stručnjaci iz zemalja članica EU podižu na internacionalnu razinu...

Foto: MUP

Na Policijskoj akademiji u Zagrebu održava se Frontex obuka u sklopu projekta „EBCGT - Land Border Surveillance Officer Training ”. Glavni cilj obuke, u kojoj sudjeluje sedam trenera i 18 polaznika iz država članica EU, je učinkovita i vjerodostojna komunikacija te razmjena najbolje policijske prakse u državama članicama. Posebna je pažnja u provođenju ovog projekta posvećena podizanju svijesti polaznika o važnosti usvajanja interkulturalnih kompetencija neophodnih za interakciju i rad na terenu. Petodnevna obuka provodi se kroz radionice policijskog postupanja na temelju detaljno razrađenih scenarija koji podrazumijevaju obuku granične policije kroz taktiku postupanja na graničnim prijelazima, postupanja prema tražiteljima azila, migrantima kojima je potrebna liječnička pomoć te postupanja prilikom zatjecanja ilegalnih migranata unutar Europske unije.

Prvu ovogodišnju aktivnost Frontexa otvorila je u utorak, 7. veljače 2017. godine, Danijela Petković, pomoćnica načelnika Policijske akademije za međunarodnu i međuinstitucionalnu suradnju i voditeljica CEPOL Nacionalne jedinice, koja je sudionicima poručila da kroz rad s timom vrlo iskusnih trenera iskoriste priliku da od njih uče i unaprijede svoje vještine kako bi svoje svakodnevne aktivnosti mogli obavljati kvalitetnije i bolje. Korisnost ovog intenzivnog treninga istaknula je u svom pozdravnom obraćanju i dr. sc. Željka Bagarić, Frontex-ova nacionalna koordinatorica obuke granične policije, poželjevši sudionicima uspješan i plodonosan rad.

Voditelj projekta Lars K. iz Frontexa pohvalio je odličnu organizaciju Policijske akademije i istaknuo kako je projekt važan zato što se kroz njega nacionalni stručnjaci iz zemalja članica podižu na internacionalnu razinu. „Važno je da polaznici obuke razumiju da druge zemlje imaju drugačije taktičke pristupe usklađene s tijelima i zemljama iz kojih dolaze te da kroz pretpostavljene realistične situacije raspravljaju, usklađuju se i zajednički donose najbolje odluke. Kroz komunikaciju i rad u timu primorani su pronaći zajedničko rješenje za simulirane probleme do kojih dolazi na terenu. To je nešto novo za njih i očekujemo da stečena znanja prenesu u svoje zemlje“, pojasnio je voditelj projekta.

„Prva je ovo u nizu od pet ovogodišnjih Frontex-ovih obuka stranih policijskih službenika kojima je domaćin Policijska akademija“ istaknula je Frontex-ova trenerica Mirjana Abramović, „a sve kako bi ih se pripremilo za sudjelovanje u međunarodnim operativnim akcijama.“ 



Stranica