Ljetno štivo – preporuke za čitanje

Provedite ljetni odmor uz zanimljive naslove iz knjižnice Policijske akademije "Prvi hrvatski redarstvenik"

Počela je dugo iščekivana sezona godišnjih odmora, a s njom, kao i svake godine, pojačana potražnja za lijepom književnošću. Ako među knjigoljupcima još ima onih koji ne znaju što bi čitali, knjižničarke knjižnice Policijske akademije ''Prvi hrvatski redarstvenik'' izdvojile su zanimljive naslove za umnu i emocionalnu avanturu.

Na ovom popisu preporuka može se pronaći ponešto za svakoga jer sadrži i domaće, i strane, i novije, i starije naslove, i beletristiku, ali i publicistiku. Ako vas budu zanimali i neki drugi naslovi, možete slobodno pogledati naš katalog na sljedećoj poveznici: https://knjiznica.policijska-akademija.hr/

Želimo vam dugo, ugodno i toplo ljeto te užitak u zanimljivom štivu!

Davor Rostuhar: Ljubav oko svijeta (Klub za ekspedicionizam i kulturu, 2021.)
Knjiga hrvatskog putopisca, fotografa i pustolova nastala je kao suvenir medenog mjeseca autora i njegove supruge Anđele. Naime, novovjenčani je par odlučio godinu dana putovati oko svijeta i istraživati ljubav. Tako su obišli šest kontinenata i tridesetak država, razgovarali s najrazličitijim običnim ljudima, ali i znanstvenicima, a sve zbog samo jednog razloga - otkriti što ljubav uistinu jest.

Tisja Kljaković Braić: U malu je uša đava (Fraktura, 2020.)
Ovaj roman u pričama i bogat originalnim ilustracijama prati autoričino tipično dalmatinsko djetinjstvo prepuno vragolija i veselja u Splitu osamdesetih. Sve do početka rata, tj. polaska u srednju školu, čitamo o zabavnim dogodovštinama i odnosima njene obitelji, susjeda i prijatelja, ali i onima same protagonistice, vragolaste i darovite djevojčice.

Emily Henry: Ti i ja na odmoru (Egmont, 2023.)
Najbolji prijatelji od djetinjstva, Alex i Poppy su vrlo različiti te ne žive blizu jedno drugoga. Međutim, svakog ljeta nekamo otputuju zajedno. Sve do ljetovanja u Hrvatskoj prije dvije godine kad se dogodilo nešto zbog čega su prestali razgovarati. Poppy želi da ipak ponovo zajedno odu na odmor i obnove prijateljstvo. Naravno, kako se radi o suvremenoj romansi, među njima postoji i nešto više…

Andrea Camilleri: Oblik vode (Profil, 2012.)
Za one koji ni na godišnjem odmoru ne mogu bez kriminalističkih romana, nezaobilazni su slučajevi  inspektora Montalbana u opuštenom okruženju autorove rodne Sicilije. Poznati zaljubljenik u dobru hranu, lijepe žene i Siciliju, Montalbano u svom prvom slučaju radi na smrti cijenjenog inženjera Luparelle za koju ispočetka misli da je bila prirodna. Ipak, prateći trag tajanstvene nepoznate žene, uskoro otkrije da stvar nije tako jednostavna.
 
Luis Sepúlveda: Starac koji je čitao ljubavne romane (Sysprint, 1998.)
Čileanski pisac kao član je UNESCO-ve komisije posjetio pleme Šauri u ekvadorskim prašumama te ondje pronašao nadahnuće za roman o sudbini Antonia Joséa Bolívara Proana koji ne zna pisati, ali zna čitati. U čudnoj rani na lešu plavokosog čovjeka, jedino on prepoznaje otisak šape divlje mačke. Upustivši se u potragu za tom zvijeri, pripovijeda važnu priču o ljudima ugroženog opstanka.

Ugodan vikend! 52 kratka putovanja diljem Europe (Mozaik knjiga, 2021.)
Strastveni putnici i oni koji vole povremeno pobjeći od obveza mogli bi uživati u ovom turističkom vodiču koji ih vodi kroz 52 europske vikend destinacije. Podijeljena na četiri godišnja doba, ova knjiga pruža nam ideje za kratka putovanja za razdoblje od godine dana. Može se pročitati zašto pojedinu destinaciju treba posjetiti u određenom dobu godine, koje znamenitosti obići, u koje hotele i restorane otići, ali i još puno drugih preporuka i savjeta kako bi nam putovanja bila što ljepša.

Kristijan Mirić: Informatičar starog kova (Naklada Jesenski i Turk, 2014.)
Knjiga okuplja zapise s istoimenog bloga u kojem, iz gledišta malog poduzetnika, informatičara i prodavača, autor opisuje svoje doživljaje s korisnicima i kupcima informatičke opreme. Te svoje zgode i osobna razmišljanja pripovijeda živopisno i kolokvijalnim jezikom te će se svatko tko se bar jednom našao u problemu zbog računala i informatike pronaći u ovom duhovitom tekstu.

Clare Pooley: Bilježnica neizgovorenih stvari (Znanje, 2021.)
Topla priča o svjetlozelenoj bilježnici koja zbliži šestero stranaca te vodi do prijateljstva i ljubavi. Ekscentrični slikar započinje priču o svom životu u bilježnici koju ostavlja u kafiću u koji ide svaki dan, s namjerom da i slučajni nalaznici zapišu svoju priču. Bilježnicu pronalazi vlasnica kafića koja, ponesena zapisanim, dopiše svoju priču, ali odluči i pomoći slikaru da se ne osjeća toliko usamljenim.

John Grisham: Izgubljeni rukopis (Znanje, 2019.)
Poznati američki pisac sudskih trilera ovog puta vodi čitatelja u tajnovit svijet knjižara. Grupa kradljivaca izvodi neobičnu pljačku - kradu originalne rukopise F. S. Fitzgeralda iz sveučilišne knjižnice. Trag vodi do vlasnika male, ali omiljene knjižare na jednom otočiću oko čijeg će se tajnog podruma  početi motati mlada autorica kojoj je ponuđena novčana nagrada ako otkrije što to knjižar tako pomno čuva.

Pero Kvesić: Pudli lete na jug (Hena com, 2014.)
Naš poznati pisac tzv. proze u trapericama u ovoj knjizi skuplja tekstove prvotno objavljene na vlastitim blogovima. Tim zapisima su zajedničke dvije teme: autorove neobične i zabavne anegdote iz svakodnevnog života te one o suživotu čovjeka i njegovog najboljeg prijatelja – psa. Ovo nepretenciozno djelo znatiželjnog i humorističnog autora blagi je lijek za sivilo svakidašnjice

Jasen Boko: Dioklecijan (Profil, 2016.)
U ovom djelu koje se čita kao uzbudljiv i zabavan povijesni triler, naš cijenjeni putopisac, dramatičar i biograf znalački isprepleće činjenice i svoja otkrića s putovanja Dioklecijanovim tragom s dramatski dopisanim ključnim scenama. Ujedno, ova biografija je zanimljiva i jer raspravlja o dilemama koja znanstvenici još nisu do kraja razriješili, a naročito onu o Dioklecijanovom odnosu prema kršćanstvu.
 
Ivica Prtenjača: Kino Sloga (V.B.Z., 2020.)
Gorko-slatka zbirka od 37 kratkih priča o djetinjstvu u predgrađu Rijeke osamdesetih godina. Čitatelj u ovom primjeru socijalnog realizma zaviruje u doživljaje i emocije pametnog, ali introvertiranog dječaka iz siromašne radničke obitelji, koji je volio kino i tražio svoje mjesto pod suncem.

Gaile Parkin: Magične torte iz Kigalija (Ljevak, 2011.)
Autorica šarmantno i toplo pripovijeda o životu u suvremenoj Ruandi u kojoj se isprepleću životi domorodaca i stranaca. Protagonistica romana je slastičarka kod koje svi za posebne prilike naručuju torte koje su ujedno i statusni simbol. No, njezina im kuhinja također predstavlja i oazu u kojoj joj mogu povjeriti svoje tajne te iz koje odlaze ispunjeni nadom i osnaženi slastičarkinom mudrošću.

Holly Ringland: Izgubljeno cvijeće Alice Hart (Znanje, 2019.)
Odrastajući pokraj mora, na osami, Alice Hart je okružena majčinim cvijećem koje ju štiti od očevih mračnih raspoloženja. Nakon tragedije u kojoj gubi roditelje, Alice odlazi živjeti s bakom na farmu autohtonoga australskog cvijeća, koja već generacijama pruža utočište izgubljenim i slomljenim ženama i gdje se počinje služiti jezikom cvijeća kako bi izrazila ono što je teško izreći riječima.

Jorge Bucay i Silvia Salinas: Voljeti se otvorenih očiju (Fraktura, 2018.)
Znatiželjni marketinški stručnjak počinje čitati mailove koji mu nisu namijenjeni. Šalje ih psihoterapeutkinja, koja zajedno s osobom kojoj su namijenjeni mailovi piše knjigu o čudu ljubavi, zaljubljenosti i vezama. Zadivljeni stručnjak ubrzo preuzima tuđi identitet te počinje pisati pisma psihoterapeutkinji. Ovo djelo jednog od najomiljenijih autora nije samo roman nego i iznimno pitak priručnik o ljubavnim odnosima.

Sve navedene knjige imamo u knjižnici, ali savjetujemo da prije dolaska provjerite jesu li dostupne. Knjižnica je otvorena svaki radni dan od 7 do 15 sati, a knjižničari su dostupni i na sljedeće brojeve: 26-390, 26-379, 26-348. Također podsjećamo da se knjige mogu posuditi na razdoblje od 30 dana i nakon toga se može produžiti posudba za još 30 dana.
 
 

Stranica