Kulturno-umjetničkim programom obilježena obljetnica akcije Plitvice na Policijskoj akademiji

Policijska škola nizom je aktivnosti obilježila 33. obljetnicu pogibije redarstvenika Josipa Jovića po kome nosi ime

U predvorju Policijske škole "Josip Jović", u četvrtak, 28. ožujka, u znak sjećanja na prvog poginulog hrvatskog redarstvenika Josipa Jovića i akciju Plitvice održana je kulturno-umjetnički program. Od 2011. godine Policijska škola nosi ime po prvom poginulom redarstveniku.

Prigodni program je vodila prof. Nevenka Pavleković uz policijski zbor Policijske akademije "Prvi hrvatski redarstvenik", tamburaški orkestar Ministarstva unutarnjih poslova i policijsku klapu „Sveti Matej“ iz Bjelovara.

Svečanosti su prisustvovali zamjenica načelnika Policijske akademije "Prvi hrvatski redarstvenik" Mirjana Abramović, načelnik Policijske škole "Josip Jović" Mario Bošnjak, general zbora Josip Lucić,  brigadni general Zdravko Andabak, brigadir Nikola Županić,  brigadir Đuro Đurić, stožerni brigadir i predsjednik Udruge „TIGAR 90/91" Rakitje Petar Bajan, polaznici i učenici Policijske škole te mnogi drugi.

Zamjenica Mirjana Abramović podsjetila je sve na ulogu policije u Domovinskom ratu od samog početka i osnivanje postrojbe Prvog hrvatskog redarstvenika u Policijskoj akademiji. Osvrnula se na projekt Domovinski rat - Josip Jović koji, među ostalim, ima za cilj buduće policajke i policajce potaknuti na promišljanje značaja Domovinskog rata, razvijanja domoljubnih osjećaja i nadasve upoznavanja nacionalne povijesti.

- Sam projekt za cilj ima da naši učenici i polaznici steknu znanja i razumiju uzroke i posljedice Domovinskog rata, ulogu policije u Domovinskom ratu - rekla je zamjenica Abramović.

General zbora Josip Lucić, kao jedan od zapovjednika akcije Plitvice, prisjetio se tih vremena i same akcije, istaknuo ključnu ulogu policije u tim vremenima agresije i formiranje postrojbe Prvih hrvatskih redarstvenika. Polaznicima je ukazao na važnost čuvanja vrijednosti Domovinskog rata i njihovu obvezu očuvanja vrijednosti demokracije, slobode i sigurnosti građana, bez obzira na njihove različitosti i bilo kojem pogledu, te ostavio dubok dojam na sve prisutne.

Voditelj Likovne radionice Ustanove za sveobuhvatnu skrb „Tigrovi“ Đuro Đurić, zamjenici Mirjani Abramović predao je portret Josipa Jovića, rad likovne radionice Tigrovi, koja će biti postavljena u prostoru Policijske škole „Josip Jović“.

Josip Jović, je bio pripadnik Prvih hrvatskih redarstvenika, Jedinice za posebne zadatke "Rakitje" i prvi poginuli hrvatski branitelj u Domovinskom ratu. Izgubio je svoj mladi život braneći slobodu, demokraciju i teritorijalnu cjelovitost Republike Hrvatske na sam Uskrs, 31. ožujka 1991. godine, u policijskoj akciji "Plitvice" koja je u povijesti poznata kao „Krvavi Uskrs“. 

U predvorju Policijske škole odjekivale su riječi teksta „Braniteljima Domovine“ izvođača policijske klape „Sv. Matej“ posvećeno svim braniteljima i poginulom Josipu Joviću, dok je završetak programa izveo policijski zbor i tamburaški orkestar MUP-a „Ja ne mogu bez Kroacije“.

Obilježavanje ove obljetnice provodi se u sklopu projekta „Domovinski rat - Josip Jović“ koji je dio dno Godišnjeg plana i programa rada škole šk. god. 2023./2024. i Školskom kurikulumu šk. god. 2023./2024.

Obilježavanje 33. obljetnice akcije Plitvice započelo je jučer ujutro kada su polaznici Policijske škole na Policijskoj akademiji položili vijenac i zapalili svijeće te odali počast poginulom Josipu Joviću minutom šutnje. U 10 sati ispred Policijske škole „Josip Jović“ stigli su i članovi Biciklističke sekcije „Tigrovi“ i polaznice i polaznici Policijske škole koji će biciklirati od Zagreba do Plitvica, a nakon toga otvorena je i izložba likovnih radova Policijska u Domovinskom ratu“.

Stranica