Kujica Nera oduševila malene pacijente Klaićeve bolnice

Slika topvijesti/2012/svibanj/nera.jpg

Foto: MUP 

Po prijedlogu inicijatora susreta, Udruge roditelja djece oboljele od malignih bolesti „Ljubav na djelu“, Zaklada policijske solidarnosti omogućila je malenim pacijentima Klinike za dječje bolesti Zagreb da današnje prijepodne provedu u Centru za obuku vodiča i dresuru službenih pasa na Policijskoj akademiji.

Petnaestero je mališana u društvu svojih roditelja i učiteljice razredne nastave škole u bolnici Ljerke Vinković pozorno promatralo kujicu Neru u njenom više nego uspješnom pronalasku eksploziva skrivenom na raznim mjestima. Prve dječje usklike čuđenja i oduševljenja kujica Nera je zbog svoje službene odore, pojasa sa znakom policije, zaradila odmah u startu, no usklici nisu jenjavali ni u idućih sat vremena, već su samo dopunjavani pljeskom i radosnim osmjesima na licima mališana, ali i njihovih roditelja. U tih sat vremena Nera, za djecu neosporna zvijezda susreta, brzo je i efikasno odradila svaki joj dodijeljeni zadatak. Mališani se još nisu niti snašli, a ona je već među desetak staklenki ispunjenih raznim stvarima intenzivnih mirisa, pronašla one s eksplozivom i petardama. Ništa manje spretnosti nije pokazala niti prilikom pronalaska ruksaka s eksplozivom ili onoga sakrivenog u oluku zgrade. Malene je gledatelje zanimalo kako Nera zna pronaći eksploziv, ali niti u jednom trenutku nisu posumnjali u njen uspjeh. Najviše ih je ipak oduševila brzim pronalaskom opasnih smotuljaka s eksplozivom na čak dva mjesta u automobilu, ispod rezervnog kotača i u ventilacijskom sustavu. Osim Nerine uvježbanosti, brzine i nepogrešivosti, djecu se dojmilo i to što kujica legne pored pronađenog eksploziva i ne miče se sve dok joj to, pucketajući posebnim aparatićem, ne dozvoli njen vodič Darko Čargonja.

Kako je pojasnio instruktor za detekciju eksploziva sa psima Mevludin Martinović, riječ je o tzv. kliker metodi. Kada pas čuje zvuk aparata to mu je jasan znak da je pronašao traženo, da smo njime zadovoljni i da slijedi nagrada, rekao je Martinović, a Dubravko Novak, upravitelj Zaklade i savjetnik ministra pojasnio je mališanima da pas kad pronađe eksploziv ne laje već legne, jer postoje i eksplozivi koje aktivira zvuk. No, kako to obično biva, dječici su možda čak i najjače oduševljenje izazivali neki puno jednostavniji i običniji trenuci. „Jesi li vidio kako je visoko preskočila ogradu?!“, pod dojmom je svog prijatelja upitao mališan, otrčavši odmah bliže Neri ne bi li vidio kako se za nagradu što je uspješno pronašla eksploziv igra lopticom. Neki su se malčice bojali, a neki su bili potpuno odvažni pa su trčkarali oko Nere i vješto škljocali fotoaparatom kako bi zabilježili što više trenutaka. Svi koji su htjeli dobili su na kraju priliku maziti Neru i fotografirati se za uspomenu s njom ili drugim psom iz Centra. Osim toga, odgledali su i jedan pseći trening u ograđenom prostoru, nakon čega su se radosno i živahno međusobno prepričavajući događaje uputili prema Srednjoj policijskoj školi, gdje je za njih pripremljena zaslužena okrepa.

Nakon završne zajedničke fotografije, maleni pacijenti predškolske i školske dobi posjedali su u policijske minibuseve kojima su pod policijskom pratnjom prevezeni natrag u Klaićevu bolnicu. Nadamo se da će im liječenje i bolničke dane sjećanje na današnji dan proveden u policiji olakšati barem malčice.  

Posjet Centru za obuku vodiča i dresuru službenih pasa drugi je bliski susret s radom policije pacijenata Klaićeve bolnice. Prvi se odvio početkom ožujka ove godine, kada je Zaklada policijske solidarnosti u suradnji s ravnateljstvom bolnice mališanima ostvarila želju da dožive rad policije i organizirala im posjet Zrakoplovnoj jedinici specijalne policije, ATJ Lučko i II. Postaji prometne policije Zagreb, a ideja za ovakvim susretima začeta je dva tjedna prije toga kada je Zaklada bolnici darovala knjige i slikovnice.



Stranica