Kriminalističko istraživanje kaznenih djela protiv okoliša

Kazneno djelo protiv okoliša je svako djelo koje je nastalo kao rezultat nepoštivanja nacionalnih ili međunarodnih propisa i sporazuma koji su doneseni s ciljem očuvanja i održivosti globalnog okoliša, biološke raznolikosti ili prirodnih resursa (INTERPOL)

Protekli tjedan u Valbanodnu održan je seminar „Kriminalističko istraživanje kaznenih djela protiv okoliša“. Posljedice ugrožavanja okoliša otpadom, nezakonite trgovine zaštićenim biljnim i životinjskim vrstama, nezakonitih sjeća šuma i drugih KD protiv okoliša, prijetnje su zdravlju, životu i općenito opstanku Zemlje.

Kaznena djela protiv okoliša su prema procjenama INTERPOL-a i UN Programa za okoliš, na 4. mjestu najprofitabilnijih kriminalnih aktivnosti (nezakonita trgovina otpadom, drvom i divljim životinjama).

Problem predstavlja i složenost ovih kaznenih djela (veliki broj blanketnih normi, normativnih propisa i dr.), niske kazne te neupućenost šire populacije u štetnost ovih kaznenih djela.

Otkrivanje ovih kaznenih djela podrazumijeva multidisciplinarni pristup i suradnju svih mjerodavnih tijela na nacionalnoj, europskoj i svjetskoj razini.

Na seminaru je izlagao izv. prof. Igor Vuletić s Pravnog fakulteta u Osijeku, koji je polaznicima putem pravomoćnih presuda, približio svako pojedino kazneno djelo iz glave XX. Kaznenog zakona. Zamjenica županijskog državnog odvjetnika, v.d. općinskog državnog odvjetnika, Kristina Baćac, je na konkretnom primjeru KD protiv okoliša, a koji je rezultirao pravomoćnom sudskom presudom, ukazala na štetnost ugrožavanja okoliša otpadom. Naglasila je važnost suradnje s policijom, državnim inspektoratom i drugim nadležnim tijelima, te kako se takvim pristupom, ustrajnošću i upornošću, počinitelji ovih KD mogu kazniti, spriječiti daljnja šteta i sanirati šteta nastala kaznenim djelom.

Značaj i ulogu Europola u suzbijanju kaznenih djela protiv okoliša predstavio je gospodin Francisco Jose Acosta Diaz, specijalist jedinice 02-24 AP EnviCrime. Republika Hrvatska je od 2018. godine aktivni sudionik operativnih akcija provedenih u okviru EMPACT prioriteta – EnviCrime.

Doc. dr. sc. Mirjana Kondor-Langer, Veleučilište kriminalistike i javne sigurnosti i voditelj Odjela za krvne delikte Uprave kriminalističke policije, gospodin Dario Vrtarić, su kroz vježbe istraživanja kaznenih djela protiv okoliša, polaznicima približili problematiku i uputili ih na bolje razumijevanje ovih kaznenih djela.

Zaključak svih sudionika seminara je da je izuzetno važna edukacija u ovom području kao i multidisciplinarni pristup te dobra suradnja između svih dionika koji se bave sprječavanjem i otkrivanjem ovih kaznenih djela.

„Ne postoji planet B“
 

Pisane vijesti