Konferencija Association of European Police Colleges (AEPC) i sastanak Upravnog odbora

Konferencija Association of European Police Colleges (AEPC) i sastanak Upravnog odbora održan je u Pragu od 12. do 13. rujna 2023. godine 

Konferenciju su otvorili predsjednik AEPC-a Norbert Leitner ujedno i načelnik austrijske Policijske akademije i Jan Pechaček, voditelj Službe za obrazovanje, MUP-a Češke Republike. Naveli su kako se radi do sada o najvećem okupljanju na AEPC konferenciji (ukupno 81 sudionik), gdje će se govoriti o korištenju, napretku, potencijalu kao i o najnovijim trendovima korištenja VR tehnologije kao budućnosti policijskog treninga. Obojica su zaključili da nam virtualni alati pomažu da se u kontroliranim uvjetima pripremimo za stvarne zadatke.

Kroz 16 prezentacija o svojim iskustvima govorili su između ostalih predstavnici Češke, Mađarske, Francuske i drugi. Prezentacije su bile bazirane na softver i hardver koji se koristi, te na scenarije, kojima su dominirali scenariji gađanja i nasilnog ulaska u objekte.

Na kraju konferencije predavači i sudionici su zaključili da virtualni trening ima svoje prednosti (siguran trening, mogućnost ponavljanja nakon analize) i nedostatke (manjak realizma, ovisnost o tehnologiji, obuka trenera).

U svakom slučaju svi se slažu da virtualni trening ne može u potpunosti zamijeniti klasični trening.
 
Na  konferenciji AEPC-a bili su i predstavnici Policijske akademije „Prvi hrvatski redarstvenik“, voditeljica Službe za razvoj policijskog obrazovanja i međunarodnu suradnju gđa Lidija Pentavec i prodekan Veleučilišta kriminalistike i javne sigurnosti dr. sc. Hrvoje Filipović.   
 

Pisane vijesti