Komemoracija za Ivana Grbavca

Slika topvijesti/godina_2009/svibanj/komemoracija_grbavac6.jpg
Na Policijskoj akademiji u Zagrebu, održana je danas, 8. svibnja, komemoracija za tragično preminulog našeg kolegu policijskog službenika, Ivana Grbavca. Uz roditelje, članove obitelji, rodbinu pokojnog Ivana Grbavca, komemoraciji su nazočili predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić, ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko, glavni ravnatelj policije Vladimir Faber, državni tajnici Ivica Buconjić, Ivo Bačić i Miljenko Radnić, brojni načelnici Policijskih i Uprava djelatnosti policije, vojni ordinarij u RH Juraj Jezerinac, te brojni Ivanovi kolege i prijatelji.

Obraćajući se okupljenima u svoje i u ime ministra Karamarka, glavni ravnatelj policije Vladimir Faber je primijetio kako je predvorje Policijske akademije danas pretijesno da primi sve one koji su željeli doći.

„Ubijen je policajac. Ubijen je samo zato jer je hrabro, pošteno i dosljedno obavljao svoj posao, baš onako kako to opisuje Zakon o policiji, kako to traži Etički kodeks policije i kako je prisegnuo. Posao policajca jest: zaštita života i imovine ljudi, sprečavanje izvršenja kaznenih djela, hvatanje počinitelja kaznenih djela i njihovo privođenje nadležnim pravosudnim tijelima. Pucanj u policajca pucanje je u predstavnika Zakona, pucanj je u Državu, u pravnu državu čije zakone policija provodi i kojoj teži velika većina građana RH“, kazao je Faber.

Prisjećajući se i ostalih poginulih policajaca, od 2000-te godine do danas, Faber je rekao da je ubojstvo Ivana Grbavca najtragičniji događaj za policiju od Domovinskog rata.

„Upravo zbog toga što policajci stradavaju štiteći tuđe živote i imovinu provodeći zakone države moramo se zapitati kakav je društveni status policijskog službenika u Hrvatskoj danas, kakva je kazneno pravna zaštita policajaca, koliko su u društvu poštovani i zaštićeni oni koji moraju garantirati sigurnost svima drugima i što treba mijenjati? Kao ravnatelj policije, a govorim to i u ime ministra unutarnjih poslova, nastojat ćemo pronaći odgovore na ova pitanja. Uvjeren sam da ćemo u tom procesu imati potporu Vlade RH i svih drugih institucija države. Dugujemo to pokojnom Ivanu, dugujemo to sami sebi“, kaže Faber.

Također je rekao kako je predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić na prijedlog ministra unutarnjih poslova Tomislava Karamarka, Ivana Grbavca posmrtno odlikovao odličjem „Reda Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana“.

Na kraju svog obraćanja, Faber je poručio: „Poštovane policajke i policajci, neka vam hrabrost i požrtvovnost kolege Ivana i sesvetskih policajaca bude uzor u svakodnevnom radu. Dragi građani imajte povjerenja u hrvatsku policiju, poštujte ju i surađujte s njom u ostvarenju zajedničkog cilja što mirnijeg i sigurnijeg života.

Dragi Ivane, policajče heroju, kao što kaže jedna novinska naslovnica, anđelima idi nasmiješen. Takvog ćemo te pamtiti sve do ponovnog susreta s tobom. Tvoja hrabrost, čovjekoljublje i požrtvovnost, tvoja žrtva zaslužuje da nađeš svoje mjesto među anđelima. Budi tamo gore Plavi Anđeo, u boji policijske odore koju si s ponosom nosio i u kojoj si žrtvovao svoj život služeći i štiteći“.

Sprovod našeg pokojnog kolege Ivan Grbavac, bit će danas u 15 sati na groblju „Markovo polje“ u Sesvetama.



Stranica