Kineska delegacija javne sigurnosti u MUP-u

Slika topvijesti/2016/travanj/veleposlanici/kineski_delegati_javne_sigurnosti/mala_rav1.JPG

Današnji posjet kineskih delegata dokaz je o odličnoj suradnji i prijateljskom odnosu dviju zemalja i dvaju ministarstava, kao i naznaka da će se takav odnos njegovati i u budućnosti na zadovoljstvo obje zemlje.  

Foto: MUP 
 

Izaslanstvo Ministarstva javne sigurnosti Narodne Republike Kine, predvođeno zamjenikom ministra javne sigurnosti Xiom Chongyuanom, u ponedjeljak ujutro započelo je svoj službeni posjet Ministarstva unutarnjih poslova u sjedištu. Na prvoj, od tri lokacije na kojima su danas održani sastanci, u Ministarstvu unutarnjih poslova, primio ih je zamjenik ministra unutarnjih poslova Davor Blažević.
Uz zamjenika ministra na sastanku s kineskom delegacijom bio je Dalibor Jurić, ovlašten za obavljanje poslova voditelja Službe za europske i međunarodne poslove i prevođenje.

Na današnjim sastancima, izaslanstvo ministarstva javne sigurnosti Narodne Republike Kine činili su zamjenik ministra javne sigurnosti Xia Chongyuan, dekan PPSU Fan Jingyu, zamjenik šefa gradskog ureda za javnu sigurnost Pekinga Heng Xiaofan, zamjenik šefa Sektora za međunarodnu suradnju MUP-a Hu Binchen, šef Uprave za kadrove i obuku u MUP-u Song Bo, šef Odjela u Glavnom uredu MUP-a Yao Jian te policijski časnik za vezu u Veleposlanstvu NR Kine u Talijanskoj Republici Zhang Zhou.

Izaslanstvu su se priključili i Nj.E. Deng Ying, veleposlanica, Chunlu Jing, vojni ataše, Lei Lu, asistent vojnog atašea te Zhang Wei, prevoditelj Veleposlanstva.


Podsjetimo, prije točno tjedan dana, ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić sastao se u Velikom salonu ministarstva s Nj. E. Deng Ying, veleposlanicom Narodne Republike Kine u Republici Hrvatskoj i drugim tajnikom Weijem Zhangom pa su današnji sastanci bili prilika za razmjenu dojmova iz prve ruke, o suradnji ministarstava koji su od presudne važnosti za sigurnost država.

Suradnja je podignuta na višu razinu još 2012. godine kada je potpisan važeći Sporazum o međunarodnoj policijskoj suradnji Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske i Ministarstva javne sigurnosti Narodne Republike Kine.

I danas su utvrdili zadovoljstvo dosadašnjom bilateralnom suradnjom, ali i težnju za unaprjeđenjem i još aktivnijom razmjenom informacija.

Nakon susreta u sjedištu ministarstva, kineska delegacija posjetila je Ravnateljstvo policije gdje ih je dočekao ovlašten za obavljanje voditelja Službe za stratešku međunarodnu policijsku suradnju Stellan Petrić.

Uslijedio je sastanak s glavnim ravnateljem policije, Zvonimirom Vnučecom, njegovim zamjenikom Draženom Vitezom, te članovima kolegija glavnog ravnatelja policije: načelnikom Uprave policije Krunoslavom Borovcem, načelnikom Uprave za granicu Zlatkom Sokolarom te načelnikom Ureda glavnog ravnatelja policije Zlatkom Koštićem. 
Sastanak je vođen na operativnoj razini, o prijedlozima i novim smjernicama djelovanja u korist sigurnosti. Načelnici su tom prilikom kineskim kolegama održali prezentaciju rada ustrojstvenih jedinica Ravnateljstva policije.

Treći službeni sastanak s izaslanstvom ministarstva javne sigurnosti Narodne Republike Kine održan je na Policijskoj akademiji, gdje su kineski delegati imali priliku poslušati i u obilasku pogledati prezentacije i demonstracije rada Policijske akademije.
Predavači i demonstratori: Danijela Petković, Marjan Žuljević, Davor Štrk, Nikša Jelovičić, Sanja Herceg Györ, Kristina Pokupčić, Davor Kalem, Zdenko Behin, Hrvoje Marić i Tomislav Šiletić na stručan i zanimljiv način prošli su kroz teme policijskog obrazovanja i upravljanja ljudskim potencijalima.
Neke od tema bile su ustroj i djelokrug rada Policijske akademije i međunarodna suradnja, temeljno policijsko obrazovanje, visokoškolsko policijsko obrazovanje, te razvoj e-learninga i nakladničko-knjižnična djelatnost.

Demonstrirana im je i obuka pasa vodiča i dresura službenih pasa, vježbe iz područja kriminalističke tehnike, pokazne vježbe iz policijskih ovlasti: uporaba višenamjenske policijske palice TONFA, uhićenje opasne naoružane osobe nakon počinjenja kaznenog djela razbojništva te pokazna vježba iz rukovanja vatrenim oružjem.

Današnji posjet kineskih delegata javne sigurnosti NR Kine sa svim razinama Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske te konstruktivni analitički i operativni razgovori i planovi, kao i interaktivna prezentacija u Policijskoj akademiji, dokaz su o odličnoj suradnji i prijateljskom odnosu dviju zemalja i dvaju ministarstava, kao i naznaka da će se takav odnos njegovati i u budućnosti na zadovoljstvo obje zemlje.
 



Stranica