Jačanje suradnje između policije i građana

Slika topvijesti/2015/studeni/PA/mala_1.jpg

Konzorcij 16 partnerskih institucija iz jedanaest država članica EU sastao se u utorak, 24. studenog, na Policijskoj akademiji u sklopu HORIZON 2020 znanstveno-istraživačkog projekta Unity  

Foto: MUP

Konzorcij šesnaest partnerskih institucija iz jedanaest država članica EU sastao se u utorak, 24. studenog, na Policijskoj akademiji u Zagrebu u sklopu HORIZON 2020 znanstveno-istraživačkog projekta Unity – jačanje suradnje između policije i građana. Ovaj projekt, u kojeg se Visoka policijska škola Policijske akademije uključila u kolovozu 2014. godine, provodi se s ciljem identifikacije i razumijevanja problema u zajednici te uključivanja zajednice u kreiranje vlastite zaštite i sigurnosti kroz bolju komunikaciju s policijom. Njime se želi osigurati učinkovitiji model djelovanja policije kroz prepoznavanje svih djelotvornih kapaciteta, počevši od kapaciteta same zajednice pa do javnog, privatnog i nevladinog sektora te izraditi model postupanja za ostvarivanje zajedničke vizije zajednice i policije kroz izradu interaktivnih web stranica i aplikacija za pametne telefone.

Sastanak su otvorili pomoćnica načelnika za međunarodnu i međuinstitucionalnu suradnju i voditeljica CEPOL tima Hrvatska Danijela Petković te dekan Visoke policijske škole Joško Vukosav poželjevši prisutnima uspješan rad i kvalitetnu razmjenu podataka.

Tijekom predstojeća dva dana na sastanku Konzorcija bit će prezentirani rezultati istraživanja provedenog u šest država vezano za stavove građana i policije o ulozi policije u zajednici i komunikaciji između policije i građana. Temeljem stvarnih scenarija razmatrat će se razmjena podataka, suradnja i komunikacija između građana i policije, što će se kasnije koristiti u razvijanju komunikacijske tehnologije koja će olakšati, ojačati i ubrzati komunikaciju između građana i policije.

Polaznici programa srednjoškolskog obrazovanja odraslih za zanimanje policajac, u suradnji s Upravom policije, simulirali su stvarni događaj postupanja policije kada se radi o problematici sprječavanja nereda na javnim i športskim natjecanjima, usmjeren na mladu populaciju (od 18 do 25 godina), oduševivši sve prisutne.

Obzirom da je glavni cilj ovog europskog projekta razviti komunikacijsku tehnologiju koja će olakšati suradnju između građana i policije, tijekom sastanka Konzorcija bit će predstavljen projekt E-policije i funkcioniranje moderniziranih operativno-komunikacijskih centara policije. Ovaj  projekt dobar je primjer kako povećati operativnost rada policijskih službenika i osigurati bolju komunikaciju između policije i građana te je nagrađen kao najbolji inovativni projekt sigurnosti u Republici Hrvatskoj za 2015. godinu.



Stranica