Jačanje policijske suradnje učenjem

Slika topvijesti/2017/lipanj/CEPOL.jpg

Ovaj se projekt uspješno provodi u zemljama članicama EU, a zadnjih godinu godina zemlja domaćin je Hrvatska, odnosno FRONTEX-ova partnerska Policijska akademija u Zagrebu.

Foto: Policijska akademija

U sklopu programa policijske razmjene CEPOL-a od 19. do 23. lipnja 2017. na Policijskoj akademiji u Zagrebu boravi kapetan Federalne policije SR Njemačke g. Jochen Gruben.

Kapetan Gruben sudjeluje u programu razmjene stručnjaka s ciljem edukacije, specijalizacije i stručnog usavršavanja granične policije. U ovom dijelu razmjene sudjeluje zajedno s predstavnicom Policijske akademije Mirjanom Abramović. Zajedno djeluju već više od tri godine kao članovi FRONTEX-ove Radne skupine te FRONTEX-ovi treneri u sklopu projekta EBCGT Land Border Surveillance Officer Training.  Ovaj se projekt uspješno provodi u zemljama članicama EU, a zadnjih godinu dana zemlja domaćin je Hrvatska, odnosno FRONTEX-ova partnerska Policijska akademija u Zagrebu.

Kapetan Gruben održao je predavanje u srijedu, 21. lipnja 2017. godine na Policijskoj akademiji na tečaju granične policije kao gost predavač predmeta: taktika postupanja/praktična obuka. Uvodni dio ovog predavanja odnosio se na iskustva njemačke policije s posljedicama migracijske krize unutar Europske unije. Posebno se osvrnuo na ranjive skupine, odnosno tražitelje međunarodne zaštite (azila), njemačku proceduru prilikom podnošenja i odobravanja zahtjeva za međunarodnom zaštitom i azilom te istaknuo kako je u SR Njemačkoj trenutno više od pola milijuna odobrenih tražitelja međunarodne zaštite/azila.

U sklopu predavanja održane su i praktične vježbe kao razmjena dobre policijske prakse: prikaz postupanja s migrantima, a s ciljem zaštite vanjskih granica na kopnu i moru, spašavanja migranata, pregleda osoba i vozila, vježbe u specifičnim situacijama (u vozilu, vlaku na brodu, noć/dan, kiša/sunce…), vježbe korištenja tehničke opreme potrebne za uspješnu provedbu nadzora državne (vanjske) granice. Vježbe su provedene kao radionice policijskog postupanja, na temelju pripremljenih scenarija (taktike postupanja na graničnim prijelazima, taktike postupanja prema tražiteljima azila i migrantima kojima je potrebna liječnička pomoć te taktike postupanja prilikom zatjecanja većih skupina ilegalnih migranata unutar zemalja članica Europske unije).

Suradnja s Federalnom policijom SR Njemačke predstavlja partnersku i nadasve uspješnu suradnju koja odlikuje prijateljstvom i uzajamnim povjerenjem, a ovaj je projekt temelj za proširenje suradnje u smislu međunarodne razmjene stručnjaka i iskustava Akademije u Lübecku i Zagrebu.



Stranica