Jačanje MUP-ovih kapaciteta u suzbijanju računalnog kriminaliteta

Slika topvijesti/2015/rujan/TV_Twinning_1.jpg

Ciljevi projekta su postignuti, a hrvatsko i španjolsko društvo kao i čitava Europska unija od ovog će uspjeha imati koristi

Foto: MUP

Twinning projekt Europske unije „Jačanje kapaciteta Ministarstva unutarnjih poslova u suzbijanju računalnog kriminaliteta˝ kojeg zajednički provode ministarstva unutarnjih poslova Kraljevine Španjolske, Republike Austrije i Republike Hrvatske, zatvoren je četvrtak, 24. rujna, svečanošću održanom u Ravnateljstvu policije. Projekt je dio Twinning inicijative koju je pokrenula Europska komisija s ciljem pružanja pomoći zemljama korisnicama u jačanju njihovih administrativnih kapaciteta za provedbom pravne stečevine Europske unije.

Cilj ovog projekta vrijednog 700 000 eura, kojeg je financirala EU, bio je ojačati kapacitete Ministarstva unutarnjih poslova za učinkovitu borbu protiv računalnog kriminaliteta na nacionalnoj i međunarodnoj razini, u skladu s politikama i strategijama Europske unije. Tijekom njegove provedbe ostvareni su brojni rezultati od kojih je najvažnije istaknuti stečene potrebne vještine te preporuke kako poboljšati sustav za borbu protiv računalnog  kriminaliteta, u skladu s aktualnim politikama i programima EU te ojačavanje djelatnosti Centra za forenzične znanosti pomoću dugoročnog programa obuke. Forenzički stručnjaci MUP-a naučili su kako se složena forenzička ispitivanja odvijaju u zemljama članicama EU te kako koristiti odgovarajući softver i alate. Na temelju detaljne analize predložen je novi organizacijski model kriminalističke policije i policijskih uprava u regijama, a kroz odgovarajući program obuke te uspostavu pilot programa za borbu protiv računalnog  kriminaliteta poboljšani su kapaciteti Policijske akademije.

Na svečanosti zatvaranja uzvanicima su se obratili zamjenik glavnog ravnatelja policije Zvonimir Vnučec, zamjenica šefa misije veleposlanstva Kraljevine Španjolske Maria Elena Bravo Taberné, voditeljica projekta Ministarstva unutarnjih poslova RH Adrijana Bago te voditelji projekta Juan Miguel Manzanas te Klaus Mits.

Zamjenik glavnog ravnatelja policije Zvonimir Vnučec rekao je kako je provođenje ovog projekta bilo još samo jedan korak u nizu mjera koje je Ravnateljstvo policije i cijelo Ministarstvo poduzimalo i još uvijek poduzima s ciljem jačanja svojih kapaciteta na polju kibernetičke sigurnosti i pružanju zaštite svim svojim građanima, ali i pravnim subjektima koji djeluju u Hrvatskoj. „Kibernetička sigurnost, koju smo odredili kao jedan od strateških interesa, prije svega podrazumijeva djelotvornu zaštitu od kiberentičkog kriminaliteta i jedan je od prioriteta u radu našeg Ministarstva. Jedini način njena ostvarivanja je djelotvorna međunarodna, regionalna i međuagencijska suradnja, djelotvorno zakonodavstvo, stalno usavršavanje i specijalizacija kao i suradnja s privatnim sektorom, a sve to uz puno poštivanje ljudskih prava, privatnosti i sigurnosti osobnih podataka. Ovaj nam je projekt svojim rezultatima omogućio preduvjete za dosizanje europskih i svjetskih standarda kiberentičke sigurnosti i borbe protiv kibernetičkog kriminaliteta, pružio nova znanja i iskustva koja će uvelike omogućiti daljnji razvoj i unapređivanje vlastitih kapaciteta jer naši napori ne smiju i neće završiti ovim projektom“, naglasio je.

Adrijana Bago kazala je kako uspjeh kriminalističkih istraživanja te pronalaženje i osiguranje dokaza u digitalnom obliku na računalima i s njim povezanim uređajima, mobilnim uređajima, medijima za pohranu podataka, a osobito ako su oni priključeni na Internet, zahtjeva uporabu odgovarajuće opreme, posebna specijalistička znanja i iskustva, kontinuiranu edukaciju usavršavanje policijskih službenika i stručnjaka-vještaka, ali i odgovarajuće organizacijske okvire. Dodala je kako se sve to nastojalo uklopiti u provedbene aktivnosti kako bi se kroz postignute rezultate dobili optimalni temelji za dalji razvoj i unapređivanje kapaciteta.

Zamjenica šefa misije veleposlanstva Kraljevine Španjolske Maria Elena Bravo Taberné istaknula je kako je ovaj projekt, koji je započeo 2013. godine u suradnji s Austrijom, omogućio svim stranama koje su u njemu sudjelovale jaču borbu protiv kibernetičkog kriminala, treniranjem timova, usklađivanjem propisa i poboljšanjem sustava. „Ovaj projekt stvorio je vještine i znanja te standardizirani način rada europskih partnera, stvorio je nove mreže ljudske suradnje koja je, bez sumnje, najučinkovitiji doprinos koji će pomoći razumijevanju međusobnih mehanizama. Nije uvijek lako udovoljiti zahtjevima Europske unije jer to može podrazumijevati velike problema kada se govori o različitim pravnim sustavima, veliki raspon kibernetičkog kriminaliteta i utjecaje diljem svijeta. Međutim, u ovom slučaju ciljevi su postignuti, a hrvatsko i španjolsko društvo kao i čitava Europska unija od ovog će uspjeha imati koristi“, zaključila je.



Stranica