Jačanje kapaciteta granične policije BiH uz potporu Policijske akademije

U Agenciji za školovanje i stručno usavršavanje kadrova u Mostaru svečano potpisan zajednički program obuke iz zaštite granice te počela njegova prva provedba

Izaslanstvo Policijske akademije „Prvi hrvatski redarstvenik“ od 15. svibnja 2023. boravi u Mostaru, u Agenciji za školovanje i stručno usavršavanje kadrova. Hrvatsko izaslanstvo predvodi načelnik Policijske akademije Josip Ćelić sa svojom zamjenicom Mirjanom Abramović te pomoćnikom Službe za razvoj policijskog obrazovanja i međunarodnu suradnju Nikolom Slamekom, a čine ga i Frontexovi i nacionalni treneri Krešimir Kaniža, Martina Grdinić, Aleksandar Čubrilo i Robert Kralj.

Uz ravnatelja Agencije Marka Vujevića, izaslanstvu su dobrodošlicu poželjeli zamjenik ravnatelja Predrag Šupljeglav, načelnica Odjela za potporu u Uredu ravnatelja Dunja Galić te voditelj Odsjeka za specijalističku obuku Ivan Pinjuh.

U prvom dijelu posjeta svečano je potpisan Nastavni plan i programa obuke „Zajednički napori u jačanju kapaciteta: Zaštita granice uz poštivanje ljudskih prava“.

Cilj je potpisivanja ovog plana jačanje suradnje između dvije zemlje, ali i jačanje obuke granične policije Bosne i Hercegovine uz potporu Policijske akademije „Prvi hrvatski redarstvenik“. Ravnatelj Vujević izrazio je zadovoljstvo ovakvom vrstom suradnje, u kojoj su dvije zemlje ravnopravni partneri i koja je od iznimne važnosti za specijalističku obuku graničnih policajaca Bosne i Hercegovine.

Dodao je kako se nada da će znanje i iskustvo hrvatskih trenera dati jednu novu dimenziju ovakvim vrstama obuka te da će svoje znanje i vještine uspješno podijeliti, kako s predavačima Agencije tako i sa samim polaznicima obuke.

„Ovaj hvalevrijedan projekt od iznimne je važnosti i za policijske službenike Bosne i Hercegovine i za samu Republiku Hrvatsku, s obzirom na to da nas osim uspješne suradnje veže i jedna od najdužih kopnenih, vanjskih granica EU, koja je posebno značajna u kontekstu migracijske krize“, naglasio je načelnik Ćelić.

Zamjenica Abramović dodala je kako se Policijska akademija i u ovoj suradnji vodi jednim od svojih najvažnijih postulata, a to je da su timski rad i ravnopravan odnos među partnerima temelj uspješne suradnje koji policijskim službenicima osigurava kvalitetnije obuke te znanja i vještine potrebe za svakodnevno obavljanje poslova.

U sklopu posjeta, izaslanstvo je obišlo Agenciju za školovanje i stručno usavršavanje kadrova u Mostaru, u čijim će moderno opremljenim prostorima – od učionica do streljane te sportskih unutarnjih i vanjskih objekata – u idućim danima biti provedena prva obuka prema novom programu.

Rukovoditelji dviju institucija pozdravili su polaznike ovotjedne obuke, granične policajce iz svih dijelova Bosne i Hercegovine, uputivši im zajedničku poruku: da ovu obuku shvate kao mogućnost za usvajanje mnogih novih znanja i vještina, ali i priliku za stvaranje mreže kolegijalnosti između dvije države.

Pisane vijesti