Izvršni direktor CEPOL-a posjetio Policijsku akademiju

Na sastanku je naglašena važnost CEPOL-a u obuci policijskih službenika  

Na Policijskoj akademiji danas je održan radni sastanak predstavnika Ministarstva unutarnjih poslova i izvršnog direktora Agencije Europske unije za osposobljavanje u području izvršavanja zakonodavstva (engl. European Union Agency for Law Enforcement - CEPOL) Detlefa Schrödera te njegova suradnika Pétera Staubera.

Gostima se riječima dobrodošlice obratila državna tajnica za europske i međunarodne poslove MUP-a Terezija Gras, koja se ukratko osvrnula na prioritete Vijeća za pravosuđe i unutarnje poslove tijekom hrvatskog predsjedanja Vijećem EU-a. Riječ je preuzeo glavni ravnatelj policije Nikola Milina, koji je ukratko podsjetio na dosadašnju suradnju MUP-a i CEPOL-a te naglasio važnost te Agencije u obuci policijskih službenika.

CEPOL podupire, razvija, provodi i usklađuje osposobljavanje službenika odgovornih za izvršavanje zakonodavstva, istodobno stavljajući poseban naglasak na zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda. Izvršni direktor CEPOL-a Detlef Schröder napomenuo je kako želi posjetiti što veći broj partnerskih institucija u državama članicama te im prezentirati ciljeve i aktivnosti CEPOL-a.

Zamjenica predsjedatelja Upravnim odborom CEPOL-a Danijela Petković predstavila je planove za organizaciju sastanka Upravnog odbora CEPOL-a tijekom hrvatskog predsjedanja Vijećem EU-a i prioritete trojnog predsjedanja Rumunjska-Hrvatska-Finska te otvorila raspravu o prijedlogu tema za izvođenje aktivnosti tijekom predsjedanja Hrvatske i apliciranja za organizaciju drugih rezidencijalnih aktivnosti CEPOL-a 2020. godine.

U sklopu posjeta Policijskoj akademiji gostima je pomoćnica načelnika za međunarodnu i međuinstitucionalnu suradnju Mirjana Abramović u e-učionici ukratko predstavila ustroj i funkcioniranje Policijske akademije te projekt e-obrazovanja na MUP-ovoj platformi za učenje na daljinu. Naime, jedan od ciljeva u razvoju novog poslovnog modela koji CEPOL razmatra upravo je mogućnost da se obuke učine dostupnijima većem broju polaznika kroz korištenje novih tehnologija, odnosno učenje na daljinu i nove platforme.

„U CEPOL-u također imamo veliku količinu sadržaja dostupnu korisnicima na platformi za e-učenje, bogatu e-knjižnicu i policijsku terminologiju“, rekao je direktor CEPOL-a Schröder, predloživši konkretniju suradnju vezanu za e-obrazovanje u budućnosti: „Sve vam je to na raspolaganju, bilo da preuzmete naš sadržaj ili da povežemo naša dva sustava e-učenja.“ Čestitao je cijelom timu rekavši kako zna koliko truda i rada stoji iza takvog projekta.

Goste je u savjetovalištu Centra za mentalno zdravlje Visoke policijske škole ugostio Jurica Pačelat, predstavivši ukratko napore koje Centar čini za promicanje svijesti o mentalnom zdravlju i važnosti prevencije u borbi protiv stresa.

Na kraju posjeta gosti su obišli i Centar za obuku vodiča i dresuru službenih pasa, kroz koji ih je proveo voditelj Centra Berislav Lankaš.
 

O CEPOL-u

CEPOL je agencija EU-a zadužena za osposobljavanje policijskih i svih drugih službenika za izvršavanje zakonodavstva država članica EU-a.
Suradnja MUP-a RH s CEPOL-om započela je 2006. godine, nakon određivanja Policijske akademije kao nacionalne kontakt-točke, a od pristupanja Republike Hrvatske Europskoj uniji policijskim službenicima Ministarstva unutarnjih poslova RH pružena je mogućnost punopravnog sudjelovanja u svim CEPOL-ovim edukacijama i aktivnostima – tečajevima, seminarima, webinarima, radnim skupinama i drugim programima.
Važno je naglasiti da CEPOL djeluje kao mreža nacionalnih institucija za edukaciju policije i svih ostalih službenika za izvršavanje zakonodavstva u državama članicama EU. Glavna su podrška u tome CEPOL-ove nacionalne jedinice koje djeluju u svim državama članicama, preko kojih CEPOL organizira svoje tečajeve i seminare.


Stranica

Dokumenti