Izvršna direktorica Europske agencije za pomorsku sigurnost primila izaslanstvo Policijske akademije

Dogovoreno je otvaranje EMSA-ina sustava za e-učenje hrvatskim policijskim službenicima, s ciljem jačanja obrazovnih kapaciteta obiju strana

Izaslanstvo Policijske akademije „Prvi hrvatski redarstvenik“ predvođeno zamjenicom načelnika Mirjanom Abramović 5. srpnja je bilo u službenom posjetu Europskoj agenciji za pomorsku sigurnost (EMSA) u Lisabonu u Portugalu. Policijsku akademiju predstavljali su nacionalni stručnjaci iz područja zaštite državne granice, ujedno i licencirani međunarodni i Frontexovi treneri, službenici Službe za razvoj policijskog obrazovanja i međunarodnu suradnju Krešimir Kaniža, Martina Grdinić, Robert Kralj i Aleksandar Čubrilo.

Hrvatskom je izaslanstvu zbog važnosti uloge EMSA-e u europskom sigurnosnom okruženju bila iznimna čast posjetiti je i saznati više o njenom radu, posebno jer je izvršna direktorica agencije Maja Markovčić Kostelac, koja je tu funkciju direktorice preuzela 1. siječnja 2019. te je odgovorna za vođenje i razvoj agencije pod nadzorom Upravnog vijeća. Prije dolaska u EMSA-u bila je državna tajnica u hrvatskom Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture te je zbog svog dugogodišnjeg iskustva i znanja u tom području zasluženo zauzela ovu iznimno bitnu poziciju.

Izvršna direktorica Markovčić Kostelac predstavila je hrvatskom izaslanstvu djelokrug rada agencije i sa svojim suradnicima prezentirala njihove edukativne programe i radionice, koji omogućuju usavršavanje službenika obalne straže država članica. Zamjenica Abramović također je iskoristila priliku da prezentira široku paletu programa i obuka koje provode službenici Policijske akademije. Naglasila je važnost suradnje s europskim agencijama po pitanju obuka službenika te dodala kako je upravo Policijska akademija jedna od najaktivnijih partnerskih akademija Agencije za europsku graničnu i obalnu stražu (Frontex), izrazivši zanimanje za mogućnost suradnje s EMSA-om kako bi se vrijedna znanja i vještine podijelila i s policijskim službenicima u Hrvatskoj.

Izvršna direktorica EMSA-e zahvalila je na dolasku zamjenici načelnika Policijske akademije te istaknula nadasve uspješnu dosadašnju suradnju s predstavnicima Uprave za granicu i Nacionalnim pomorskim centrom za prikupljanje podataka Ravnateljstva policije. Zaključno je dogovorena suradnja kroz sustav online obrazovanja, s obzirom na to da EMSA koristi isti sustav za e-učenje kao i Policijska akademija. Policijskoj akademiji bit će odobren pristup sustavu te otvorena daljnja suradnja s ciljem jačanja obrazovnih kapaciteta obiju strana.

Tijekom posjeta delegacija Policijske akademije obišla je i EMSA-in centar SafeSeaNet, sustav za praćenje i informiranje prometa plovila, uspostavljen kako bi poboljšao pomorsku sigurnost, lučku i pomorsku sigurnost, zaštitu morskog okoliša i učinkovitost pomorskog prometa.

Hrvatski stručnjaci s Policijske akademije inače se trenutačno na poziv Frontexa nalaze u Lisabonu, gdje provode višetjednu obuku za kategoriju 1 stalnih snaga Frontexa.

EMSA je osnovana radi osiguravanja visoke, jedinstvene i učinkovite razine pomorske sigurnosti, sigurnosne zaštite u pomorstvu, sprečavanja onečišćenja s brodova i odziva na onečišćenje s brodova, te odziva na onečišćenje mora uzrokovano naftnim i plinskim postrojenjima. Svojim radom doprinosi ukupnoj učinkovitosti pomorskog prometa i pomorskog prijevoza kako bi se olakšalo uspostavljanje europskog prostora za pomorski prijevoz bez barijera. EMSA ima snažnu međuagencijsku suradnju s Frontexom i Europolom, posebno u dijelu razmjene informacija i nadzora pomorskog prometa.

Stranica