Izrada programa za obuku Frontexovih stalnih snaga

Slika /02_vijesti/2019/10/frontex.jpg

Na drugoj sesiji radionica u sjedištu Frontexa definirane odlike i specifičnosti trenera

U sjedištu Agencije za europsku obalnu i graničnu stražu (Frontex) u Varšavi od 7. do 11. listopada održava se druga sesija radionica u sklopu izrade programa obuke Frontexovih stalnih snaga (European Border and Coast Gard Standing Corps).

Na radionicama sudjeluju i hrvatski predstavnici, pomoćnica načelnika Policijske akademije za međunarodnu i međuinstitucionalnu suradnju Mirjana Abramović, voditelj grupe Mobilne jedinice za provedbu nadzora državne granice Krešimir Kaniža te voditelj Službe za nezakonite migracije PU splitsko-dalmatinske Antonio Vulas. Svi troje ujedno su i Frontexovi treneri.

Cilj je radionica na temelju dosadašnjih iskustava u Frontexovim obukama granične policije u pojedinim zemljama razviti ujednačen, jedinstveni program obuke za stalne snage kategorije 1 – nove polaznike, s unificiranim vježbama, predlošcima, kriterijima i procjenama usvojenosti sadržaja. Druga sesija usredotočena je na usklađivanje priručnika za implementaciju s logističkim i kadrovskim zahtjevima obuka, odnosno odlikama i specifičnostima koji se zahtijevaju od trenera. Jednako će se tako u skupinama razmatrati daljnji razvoj programa – ujednačenih, zajedničkih predložaka te ishoda učenja i procjene usvojenosti sadržaja.

Policijska akademija u suradnji s Frontexom od 2017. godine uspješno organizira obuke za graničnu policiju na nacionalnoj i međunarodnoj razini te se prometnula u jednu od najaktivnijih Frontexovih partnerskih akademija. Ravnateljstvo policije i Policijska akademija, stoga, bit će važan partner Frontexu i u obuci novih Standing Corps.

Stranica