Izložba „Ljepota lažnog sjaja“ otvorena u prostorijama Aquatike u Karlovcu

U atraktivnom prostoru kongresne dvorane Aquatike - Slatkovodnog akvarija u Karlovcu svečano je otvorena izložba Muzeja policije krivotvorenih umjetnina


Jučer, 4. lipnja u atraktivnom prostoru kongresne dvorane Aquatike - Slatkovodnog akvarija u Karlovcu svečano je otvorena izložba Muzeja policije krivotvorenih umjetnina pod nazivom „Ljepota lažnog sjaja“. Izložba kojoj je ovo već 14. postav, organizirana je u suradnji s Gradom Karlovcem, Aquatikom i Policijskom upravom karlovačkom. Prvi puta izložba je postavljena 2016. godine u Ministarstvu unutarnjih poslova u Zagrebu, a nakon toga gostovala je u mnogim gradovima diljem Hrvatske.

Svečanom otvorenju izložbe nazočili su zamjenik Glavnog ravnatelja policije Josip Ćelić, načelnik Policijske akademije Dubravko Novak, voditeljica Muzeja policije Helena Biočić, načelnik Policijske uprave karlovačke Darko Bratić sa suradnicima, zamjenica gradonačelnika Grada Karlovca Andreja Navijalić, ravnateljica Aquatike  Margarita Maruškić Kulaš te ostali brojni uzvanici i gosti. Na samom početku sve prisutne pozdravila je ravnateljica Aquatike u čijim se riječima nije moglo sakriti zadovoljstvo postavljanjem upravo ove iznimno zanimljive izložbe u njihovom prostoru.
  
Voditeljica Muzeja policije Helena Biočić  u svom obraćanju pojasnila je da se prikupljanjem krivotvorina započelo 2009. godine kad je policija sa sudovima dogovorila da se nakon pravomoćnosti sudskih postupaka krivotvorine ne uništavaju, već se dodjeljuju kao izlošci Muzeju policije.
 
Krivotvorine umjetnina  zasigurno su jedna od najzanimljivijih izložaka iz zbirki Muzeja policije koju čini oko 70-tak krivotvorina - većinom ulja na platnu i nekoliko skulptura.
Radi se o krivotvorinama radova poznatih hrvatskih slikara poput: Ede Murtića, Zlatka Price, Ljube Ivančića, Marsada Berbera, Dimitrija Popovića, Đure Pulitike, Vaska Lipovca, Miljenka Stančića, Vladimira Kirina, Oskara Hermana, Borisa Bućana, Ivana Rabuzina, Ivana Generalića, Ferde Kovačevića, Dragice Cvek Jordan, Slave Raškaj i drugih. Tu su i skulpture Dušana Đamonje, a od stranih autora krivotvorine Salvadora Dalija i Paula A. Renoira.

U svom obraćanju gostima i uzvanicima načelnik Policijske akademije Dubravko Novak  naglasio je da je cilj izložbe prevencija, odnosno upozoriti građane na bezobzirnost crnog tržišta koje u utrci za zaradom ne preže od prijevara dobronamjernih, ali naivnih i neupućenih kupaca, ali i edukacija kako bi buduće kupce umjetnina upozorili na što moraju obratiti pažnju kod kupnje.

Na samom kraju otvorenja nazočnima se obratio zamjenik Glavnog ravnatelja policije Josip Ćelić koji je u svom govoru istaknuo da „Muzej policije kao muzej u sklopu Ministarstva unutarnjih poslova skuplja, čuva i izlaže predmete koji se odnose na povijest i sadašnjost redarstvenih snaga u Hrvatskoj.
Muzejska građa prati povijest policije u Hrvatskoj, ulogu policije u Domovinskom ratu, doprinos Hrvata svjetskoj kriminalističkoj praksi, kriminalističku tehniku u rasvjetljavanju kaznenih djela i povijest policijske opreme. Kako razlikovati krivotvorinu? - najvažnije je pitanje koje se ovdje postavlja.
Ponekad se razlike mogu uočiti golim okom, a vjernije krivotvorine uspijevaju otkriti samo autori ili znanstvene metode koje provodi Hrvatski restauratorski zavod ili naš Centar za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja „Ivan Vučetić“.

Neke od krivotvorina otkrivenih na taj način izložene su večeras ovdje“, rekao je zamjenik Glavnog ravnatelja policije.
„Nakon izložbi u svim većim gradovima diljem Lijepe naše, uoči proslave dana  grada Karlovca i vi – Karlovčanke i Karlovčani, ali i vaši gosti i turisti iz cijelog svijeta imate priliku vidjeti prave krivotvorine umjetnine, a one su zasigurno jedna od najzanimljivijih izložaka iz zbirki našeg Muzeja policije“. Ovim je riječima zamjenik Ćelić završio svoje obraćanje te otvorio izložbu.

Kako ne bi postali žrtvama krivotvoritelja važno je da pri kupovini umjetnina pripazite na nekoliko savjeta:
 
  • Pogledajte pozadinu sliku ili dno skulpture – Ondje često postoji mnogo informacija kao što su stare aukcijske naljepnice ili vlasničke markice. Krivotvoritelji često paze samo na prednju stranu svojeg rada, ali ne obraćaju pozornost na dijelove koji nisu izloženi pogledu.
  • Tražite dokumentaciju o podrijetlu umjetnine – To neka bude vaš obvezni zahtjev prodavaču umjetnina kako bi izbjegli probleme ako se uspostavi da je djelo ukradeno ili probavljeno na neki drugi ilegalan način.
  • Dvostruko provjerite podrijetlo – Pripazite da podrijetlo koje imate zaista pripada onom radu kojim vi raspolažete, da nije slučajno posuđeno od nekog drugog rada istog umjetnika ili krivotvoreno. Budite sumnjičavi oko umjetnine čije podrijetlo ne možete provjeriti jednim telefonskim pozivom.
  • Kupujte od poznatih i uglednih prodavača koji imaju čistu povijest- I poznati prodavači i aukcijske kuće mogu biti prevareni, ali je puno veća šansa da rade s autentičnim djelima. Treba imati puno sreće pri kupnji na neviđeno, što je redovito pri online kupovini, iako je priložena fotografija djela.
  • Tražite forenzičnu analizu ili barem mogućnost da sami provjerite prije kupovine – Ovo bi trebalo biti standard kod kupnje umjetničkih djela velike vrijednosti. Ako prodavač ne dozvoli provjeru, to bi trebao biti znak za odustajanje od kupnje.
  • Prije kupnje slike poznatog slikara istražite njegov likovni opus – Ako ste odlučili uložiti veći iznos novca u kupnju slike nekog poznatog slikara, proučite njegov opus ili se savjetujte s povjesničarom umjetnosti, kako ne biste kupili njegovu npr. mrtvu prirodu, a on je isključivo slikao pejzaže ili apstraktne motive.
  • Provjerite na web stranici MUP-a da li je umjetnina ukradena – Prije kupnje provjerite na http://stari.mup.hr/62.aspx da li je umjetnina ukradena kako biste se uvjerili da za njom nije raspisana potraga.

Izložba se može razgledati u kongresnoj dvorani Aquatike u Karlovcu, Ulica Branka Čavlovića Čavleka 1/a, do 23. lipnja 2019. godine u vremenu od 8 do 19 sati.
 
 

Stranica