Izložba Anne Frank "Povijest za sadašnjost"

Slika topvijesti/2017/listopad/annaf.jpg

U Policijskoj školi „Josip Jović“ na Policijskoj akademiji danas je otvorena putujuća izložba Anne Frank „Povijest za sadašnjost“.

U Policijskoj školi „Josip Jović“ na Policijskoj akademiji danas je otvorena putujuća izložba Anne Frank „Povijest za sadašnjost“. Izložba koju je prigodnim obraćanjem otvorio načelnik Policijske akademije Dubravko Novak gostovat će na Policijskoj akademiji do početka prosinca ove godine, a otvorena je u okviru projekta koji provodi nevladina organizacija HERMES (Hrvatska edukacijska i razvojna mreža za evoluciju sporazumijevanja) u suradnji s udrugom „Kuća Anne Frank“ iz Amsterdama u koji se Policijska akademija uključila.

Ova obrazovna izložba namijenjena je prije svega učenicima, ali i svima ostalima jer prikazuje život Anne Frank, kao i širi kontekst Drugog svjetskog rata i holokausta te njegove učinke na Hrvatsku i regiju. Cilj izložbe je motivirati publiku, a naročito mlade, da razmišljaju o Anni Frank i svijetu u kojemu je ona živjela, uključujući promišljanja o temama poput antisemitizma, diskriminacije i progona, no i o pozitivnim aspektima poput otpora takvom djelovanju. Potrebno je potaknuti ljude da razmisle o značenju priče Anne Frank i o tome na koji je način ona i danas bitna. Njezina priča navodi ljude da razmišljaju o vrijednostima poput slobode, jednakosti i demokracije, na koja se počesto zaboravlja u ovim turbulentnim i nemirnim vremenima.

Učenje o životu Anne Frank i o povijesti holokausta ne provodi se kako bi se promovirao neki određeni stav ili interpretacija događaja, već kako bi se potaknulo ljude da razmišljaju i razviju vlastiti stav i djelovanje.

Izložba je prvi put otvorena u Zagrebu krajem 2013. godine i do sada je gostovala u 27 gradova u RH gdje ju je vidjelo oko 30 000 posjetitelja. Namjera domaćina je da izložbu u što većem broju pogledaju učenici osnovnih i srednjih škola u okruženju, ali i svi zainteresirani građani. U okviru izložbe izložene su  neke ključne fotografije iz života Anne Frank koje prezentiraju vodiči, šest  polaznika Policijske škole “Josip Jović” koje su educirali treneri Hermesa kako bi posjetitelje vodili kroz izložbu. Do kraja akademske godine izložba će još gostovati u Kutini, Puli i Trogiru.

Sve škole i građani zainteresirani za razgledavanje izložbe mogu se javiti na email: sbozinski@mup.gov.hr, a izložba se može razgledati uz prethodni dogovor od 13 do 14 sati.



Stranica