Izaslanstvo Tadžikistana u posjeti MUP-u RH

Slika topvijesti/2012/travanj/tadjikistan/Ttx1.jpg

U višednevni posjet Ministarstvu unutarnjih poslova RH u srijedu je doputovalo izaslanstvo Ministarstva unutarnjih poslova Republike Tadžikistan te predstavnici Ureda OSCE-a u Republici Tadžikistan. Ovo je treći posjet predstavnika MUP-a Tadžikistana usmjeren na uspostavljanje suradnje i razmjene iskustava naših dvaju ministarstava prvenstveno u reformi sustava policije koji je hrvatska policija već prošla, a s kojim se tadžikistanska policija sada suočava.  

U višednevni posjet Ministarstvu unutarnjih poslova RH u srijedu je doputovalo izaslanstvo Ministarstva unutarnjih poslova Republike Tadžikistan te predstavnici Ureda OSCE-a u Republici Tadžikistan. Ovo je treći posjet predstavnika MUP-a Tadžikistana usmjeren na uspostavljanje suradnje i razmjene iskustava naših dvaju ministarstava prvenstveno u reformi sustava policije koji je hrvatska policija već prošla, a s kojim se tadžikistanska policija sada suočava. 

Izaslanstvo tadžikistanskog MUP-a predvodi prvi zamjenik ministra, Nurillo Oripov, koji je u Republiku Hrvatsku doputovao u pratnji višeg savjetnika u MUP-u Republike Tadžikistan, Jamshidjona Isoboboeva. Kao predstavnici Ureda OSCE-a u Republici Tadžikistan u Hrvatsku su doputovali načelnik političko-vojnog odjela, Alastair James Butchart Livingston, savjetnik za protu-terorizam i policiju, Oliver Janser, nacionalni časnik za vezu, Haydar Mahmadiev i pomoćnik savjetnika za protu-terorizam i policiju, Firdavs Odinaev. Važno je napomenuti kako je upravo od strane OSCE-a, koji je u policiji Republike Hrvatske vidio odličan model po kojem bi MUP Republike Tadžikistan moglo izvršiti reformu, potekla inicijativa o suradnji naših dvaju ministarstava. 

Drugog dana posjeta gosti iz Tadžikistana posjetili su Policijsku akademiju gdje su se upoznali sa načinom rada, razgledali objekte Akademije te sa predstavnicima Policijske akademije dogovarali buduću suradnju u edukaciji i prenošenju iskustava hrvatske policije tadžikistanskim kolegama. Podsjetimo, u siječnju ove godine na Policijskoj akademiji je u studijskoj posjeti boravila desetočlana delegacija tadžikistanskog MUP-a koju su činili predavači tadžikistanske Policijske akademije. Njima su naši predavači prenijeli znanja i curirculum koja će koristiti za reformu vlastitih redova. Prvi zamjenik ministra i ostatak izaslanstva Oripov posjetili su i I. Postaju prometne policije u Heinzelovoj gdje su upoznati sa načinom rada prometne policije, opremom koju koriste, a razgledali su i dispečerski centar. Službeni dio drugog dana posjeta završen je posjetom Operativno komunikacijskom centru MUP-a gdje je delegacija upoznata s njihovim načinom rada.

Danas, trećeg dana posjeta, posjetili su Policijsku upravu zagrebačku i I. Policijsku postaju Centar gdje su upoznati sa radom policijske postaje, opremom koju koriste, a poseban naglasak stavljen je na prikaz rada i suradnje policijskih službenika za istraživanje kriminaliteta s ostalim linijama rada u stanici. Središnji dio posjeta bio je posjet Ravnateljstvu policije gdje je održan sastanak sa v.d. glavnog ravnatelja policije Draženom Vitezom i predstavnicima Ravnateljstva policije. Glavne teme sastanka bile su razmjena iskustava u okviru reforme policije i razmjena podatka na područjima od zajedničkog interesa.  U okviru reforme policije v.d. glavnog ravnatelja policije Vitez zahvalio je na ukazanom povjerenju i ukazao na činjenicu kako je Hrvatska reformu policije uspješno provela zahvaljujući europskim partnerima. Kao neke od najvažnijih dijelova reforme istaknuo je prelazak policije iz reaktivnog na proaktivni pristup, promjene u strukturi kriminalističke policije, osnivanje Jedinice interventne policije i sl. te je istaknuo kako su spremni sva iskustva usvojena u ovom procesu podijeliti sa svojim tadžikistanskim kolegama. Prvi zamjenik ministra Odunov zahvalio je te u daljnjem razgovoru istaknuo kako bi, pored reforme, jedno od najvažnijih područja od zajedničkog interesa bilo pitanje krijumčarenja droga. Najvažniji problem tadžikistanske milicije su velike količine droge koje Afganistan, zemlja s kojom imaju dugačku granicu, izvozi kroz njihovu zemlju iz tog razloga granicu čuva vojska dok je milicija nadležna za unutarnji teritorij. Problem je poprimio tolike razmjere da je i sam predsjednik izdao naredbu za borbu protiv droge. Obzirom da je Hrvatska, kako je v.d. glavnog ravnatelja istaknuo, na tzv. balkanskoj ruti i ima ostvarenu uspješnu suradnju sa DEA-om prvi zamjenik ministra Odunov je istaknuo kako i na ovom području mogu ostvariti uspješnu suradnju u razmjeni iskustava i informacija. Sastanak je završen potpisivanje zajedničke izjave o suradnji naših dvaju ministarstava. Posjet Ravnateljstvu završen je prikazom  službenih odora i opreme koje koristi MUP RH. Službeni dio današnjeg programa posjeta završen je posjetom ATJ Lučko gdje je za izaslanstvo iz Tadžikistana održana pokazna vježba i predstavljena im je oprema kojom se koristi specijalna policija.  



Stranica