Izaslanstvo rumunjske Policijske škole u posjetu Policijskoj akademiji

Razgovaralo se i o strukovnom obrazovanju i planu buduće suradnje kroz razmjenu profesora i predavača vezano uz srednjoškolsko obrazovanje

Izaslanstvo Policijske škole za graničnu policiju Republike Rumunjske koje čine ravnatelj Policijske škole za graničnu policiju Sorin Boca, pomoćnik za međunarodnu suradnju i suradnju s institucijama EU-a Iulian Valianu te policijska službenica za međunarodnu suradnju Catalina Harabagiu-Dimitrescu u bilateralnom je posjetu Policijskoj akademiji od 10. do 14. lipnja.

U sklopu posjeta izaslanstvo je s Mirjanom Abramović, pomoćnicom načelnika Policijske akademije, 11. lipnja posjetilo Policijsku upravu ličko-senjsku kako bi se upoznalo s načinom funkcioniranja hrvatske granične policije. Pritom su obišli Postaju granične policije Korenica i Međunarodni cestovni granični prijelaz za promet putnika i roba Ličko Petrovo Selo te su u praksi vidjeli kako radi hrvatska policija i na koji se način koristi tehnikom kojom raspolaže.

Treći dan posjeta bio je rezerviran za kratko predstavljanje ustroja Policijske akademije u Zagrebu i radni sastanak vezan za suradnju u sklopu Frontexovih aktivnosti i zajedničku aplikaciju za Frontexov grant. Naime, Frontex je objavio natječaj za dodjelu sredstava za razvoj i izvođenje obuka granične policije i obalne straže. Cilj je tih obuka poboljšanje znanja, vještina i kompetencija granične policije te ujednačavanje standarda obrazovanja i jačanje suradnje među obučnim centrima zemalja članica EU-a. Upravo se stoga obrazovne institucije zemalja članica potiču da zajednički razvijaju obuke i projekte u skladu s europskim standardima, a to je ono čemu sada teže Policijska akademija u Zagrebu i Policijska škola za graničnu policiju Republike Rumunjske.

Na sastanku se osim o pripremi granta, razgovaralo i o strukovnom obrazovanju i planu buduće suradnje kroz razmjenu profesora i predavača vezano uz srednjoškolsko obrazovanje.

Izaslanstvo će tijekom svog boravka u Zagrebu također obići Policijsku školu „Josip Jović“, gdje će pogledati vježbu demo tima, a potom će razgledati izložbu Muzeja policije te Centar za obuku vodiča i dresuru službenih pasa, gdje će za njih biti organizirana pokazna vježba vodiča i pasa.

Stranica