Izaslanstvo Policijske škole Republike Poljske posjetilo Policijsku akademiju RH

Od 4. do 7. ožujka 2019. godine u posjetu Policijskoj akademiji boravilo je izaslanstvo Policijske škole u Slupsku, Republika Poljska predvođeno načelnikom Jacekom Gilom.

FOTO: PA

Policijska akademija RH s Policijskom školom u Slupsku ostvaruje uspješnu višegodišnju bilateralnu suradnju još od 2013. godine, kada je između dviju institucija potpisano pismo namjere. Od tada je organiziran niz zajedničkih radionica iz područja: policijske taktike, tehnike i policijskih intervencija, policijskih vještina te sporta i samoobrane. Istodobno, ostvaruje se i razmjena instruktora za rukovanje vatrenim oružjem kao i razmjena nastavnika.
 
Bilateralni posjet organiziran je na inicijativu načelnika Policijske akademije Dubravka Novaka, s ciljem osnaživanja policijske suradnje između dvije obrazovne institucije s posebnim naglasnom na suradnju s Policijskom školom „Josip Jović“. Tijekom bilateralnog sastanka, nakon uvodnih prezentacije i rasprave o nadležnostima, dogovoreno je jačanje suradnje u području: razmjene i studijskih posjeta polaznika programa obrazovanja odraslih za zanimanje policajac i nastavnika Policijske škole „Josip Jović“ s kadetima i nastavnicima Policijske škole u Slupsku, razmjena iskustva vezanog za novačenje i odabir kandidata / polaznika policijskih škola te reguliranje njihova pravnog statusa; organizacija zajedničkih obuka, seminara i treninga; zajedničko apliciranje i predlaganje projekta; razvoj novih programa i kurikuluma za srednjoškolsku razinu obrazovanja te specijalističke seminare i obuke. Kako bi suradnja bila olakšana Policijska akademija predložila je nacrt Memoranduma o razumijevanju.
 
Tijekom boravka na policijskoj akademiji, poljsko izaslanstvo obišlo je prostore Policijske škole „Josip Jović“, upoznalo se s Nastavnim planom i programom škole, te prisustvovalo nastavnim satovima i prezentaciji demo-tima polaznika škole.  Jednako tako obišli su i detaljnije se upoznali s radom Centar za obuku vodiča i dresuru službenih pasa te Muzejom policije.
 
Tijekom drugog dana boravka izaslanstvo je posjetilo Policijsku upravu zagrebačku gdje ih je načelnik Marko Rašić upoznao s radom uprave te prezentirao način obavljanja stručne prakse polaznika obrazovanja odraslih za zanimanje policajca i I. policijskoj postaji Zagreb. U popodnevnim satima izaslanstvo je posjetilo i tvrtku HS Produkt d.o.o. u Zagrebu.
 
Naposljetku, izaslanstvo Policije škole u Slupku uputilo je poziv za uzvratni posjet Policijskoj akademiji u listopadu ove godine.
 

Pisane vijesti