Izaslanstvo Policijske akademije sudjelovalo na 11. konferenciji Međunarodnog udruženja policijskih akademija

Fokus je bio na primjeni digitalne tehnologije u policijskom postupanju kroz postojeće izazove s kojima se policija susreće u digitalnom svijetu

Tročlano izaslanstvo Policijske akademije predvođeno načelnikom Josipom Ćelićem od 12. do 14. rujna 2022. godine sudjelovalo je na konferenciji Međunarodnog udruženja policijskih akademija (International Association of Police Academies, INTERPA) održanoj u Dhaki u Bangladešu.

U kontekstu jačanja suradnje u području edukacije i istraživanja između Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske i Ministarstva unutarnjih poslova Republike Turske, a slijedom Memoranduma o suglasnosti potpisanog 8. srpnja 2019. godine, Turska nacionalna policijska akademija (TNPA) uputila je poziv Policijskoj akademiji za sudjelovanje na 11. konferenciji INTERPA-e i pristupanje tome međunarodnom udruženju.

Tijekom sastanka Izvršnog odbora i Generalne skupštine INTERPA-e voditeljica Službe za razvoj policijskog obrazovanja i međunarodnu suradnju Lidija Pentavec prezentirala je ustroj i rad Policijske akademije Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske, nakon čega je Generalna skupština jednoglasno usvojila pristupanje Policijske akademije kao punopravne članice INTERPA-e. Pristupanje je formalno potvrđeno Protokolom, koji su potpisali načelnik Policijske akademije Josip Ćelić i predsjednik INTERPA-e i TNPA-e Yilmaz Çolak.

Međunarodno udruženje policijskih akademija INTERPA osnovano je 2011. godine i trenutačno ima 76 članica iz 59 zemalja. Cilj je udruženja razmjena iskustava i najboljih praksi, kao i provođenje istraživanja u području unutarnjih poslova te jačanje upravljačkih i obučnih kapaciteta nacionalnih centara za policijsko obrazovanje. S obzirom na masovnost i zacrtane ciljeve INTERPA-e, Policijska akademija prepoznala je važnost pristupanja tom udruženju, koje će joj donijeti bržu razmjenu informacija kroz izravne kontakte s članicama, kao i razmjenu iskustava vezanih za suvremene izazove s kojima se suočava većina policija u svijetu, pa tako i naša.

Tema ove, 11. konferencije INTERPA-e, koja je organizirana u suradnji s Policijskim koledžom Bangladeša, bila je digitalizacija postupanja policije. Fokus je bio na primjeni digitalne tehnologije u policijskom postupanju kroz postojeće izazove s kojima se policija susreće u digitalnom svijetu. Konferencija je omogućila državama članicama da razmijene znanja, dobre prakse i načine edukacije policijskih službenika kako bi se mogli nositi s novim izazovima u digitalnom svijetu.

Teme su obrađene kroz tri panela:
  • Analiza društvenih mjera u poslovima policije, koju su prezentirali predstavnici Italije, Bangladeša, Sudana i Vijetnama
  • Digitalizacija policijskog postupanja i promjena percepcije pratnji, o kojima su govorili predstavnici Bangladeša, Italije i Turske
  • te Upotreba digitalnih tehnologija u policijskom postupanju, koje su prezentirali predstavnici Bangladeša, Indije i Kenije.

Nakon razmjene iskustava izdvojena su tri ključna globalna izazova, s kojima se suočavaju sve članice. Prvi se odnosi na popularne društvene mreže kao Facebook i Twitter, koji u posljednje vrijeme ubrzano rastu donoseći i pozitivne i negativne utjecaje na naš društveni život općenito, a policiji posebno u području sigurnosti. Drugi ukazuje na to da se s pojavom digitalnih kaznenih djela pojavila i potreba za novom kibernetičkom policijom, a zaključno je naglašeno i kako u policijskom postupanju tehnologije igraju važnu ulogu jer omogućuju policijskim službenicima da budu na mjestu počinjenja kaznenih dijela virtualno.

Konferencija je okupila 127 sudionika iz 44 zemalja, a uz predsjednika INTERPA-e i TNPA-e Çolaka te ministra unutarnjih poslova Bangladeša Asaduzzamana Khana, uvodni govor održala je i premijerka Bangladeša Sheikh Hasina.

Stranica