Iz tiska izašla knjiga "Osnove međunarodne policijske suradnje" Silvije Pejaković-Đipić

Udžbenik je zamišljen kao pregled dijela operativne međunarodne policijske suradnje i uvod u osnovne institute međunarodne pravosudne suradnje

U izdanju MUP-a objavljena je knjiga "Osnove međunarodne policijske suradnje" Silvije Pejaković-Đipić, magistre kriminalistike i sveučilišne specijalistice kaznenopravnih znanosti, doktorandice Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Profesionalnu karijeru u MUP-u započela je prije 12 godina kao policijska službenica za obradu kriminaliteta u VII. policijskoj postaji Zagreb Policijske uprave zagrebačke nakon čega je rad nastavila u Službi za međunarodnu policijsku suradnju u Ravnateljstvu policije. Svoju akademsku karijeru započinje kao asistent Visoke policijske škole u Zagrebu gdje sudjeluje u izvođenju nastave na nekoliko kolegija na preddiplomskom i specijalističkom diplomskom stručnom studiju Kriminalistika.

Ovaj udžbenik zamišljen je kao pregled dijela operativne međunarodne policijske suradnje i uvod u osnovne institute međunarodne pravosudne suradnje. Namijenjen je studentima Visoke policijske škole, a struktura prati nastavni program izbornog kolegija Međunarodna policijska suradnja. Knjiga proizlazi iz istraživanja provedenog tijekom 2016. godine za potrebe pisanja završnog rada na poslijediplomskom specijalističkom studiju iz kaznenopravnih znanosti Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, te je njezin sadržaj većim dijelom preuzet iz navedenog završnog rada autorice.

Borba protiv transnacionalnog kriminaliteta ideja je koja je prethodila razvoju svakog oblika međunarodne policijske suradnje. Međutim, svaki od njih imao je različit put nastajanja, svoje začetke u nekim povijesnim trenucima civilizacije i naposljetku svoj pravni okvir koji je postavio zakonodavne smjernice za postupanje. Različiti oblici suradnje tijela zaduženih za provedbu zakona u međunarodnim okvirima imaju točno propisane svrhe i postupke korištenja. Nakon što je Republika Hrvatska postala članica Europske unije, primjena europske pravne stečevine postala je obvezna, a u dijelu propisa koji se odnose na međunarodnu pravosudnu i policijsku suradnju, novonastala situacija svakako je predstavljala izazov za sva tijela koja ih provode. Prema internim podacima Službe za međunarodnu policijsku suradnju Ministarstva unutarnjih poslova, ulazak Hrvatske u Europsku uniju značajno je utjecao na porast predmeta kriminalističkog istraživanja s elementima inozemnosti, odnosno onih u kojima je neophodna razmjena operativnih podataka putem međunarodne policijske suradnje.  Iza nas su gotovo tri desetljeća plodonosne međunarodne policijske suradnje te bogato znanje i iskustvo stručnog kadra kojim raspolaže naše Ministarstvo, a uporabom Schengenskog informacijskog sustava pred hrvatsku su policiju stavljeni novi izazovi koji su uspješno svladani.

Knjiga se može kupiti u knjižari Policijske akademije u prizemlju četvrtog paviljona ili putem internetskog bankarstva po cijeni od 100 kuna:
  • IBAN Državnog proračuna: HR1210010051863000160, model: HR63, poziv na broj: 7005-713-22365
  • Opis plaćanja: naziv knjige koja se naručuje
  • Potvrdu o uplati dostaviti na e-mail sluzba.rpo-nkd@mup.hr ili faks +385 1 24 26 419
  • Po primitku uplate knjigu dostavljamo na vašu adresu.
  • Za dodatne informacije možete nazvati na:
  • +385 1 2426 404 (Kristina Kampuš)


Stranica