Ivan Zvonimir Čičak: Policajac nije zanimanje, već poziv

Slika topvijesti/2015/lipanj/policija_i_ja_00.jpg

Gostovanjem Ivana Zvonimira Čička, predsjednika Hrvatskog helsinškog odbora u četvrtak, 18. lipnja, na Policijskoj akademiji nastavljen je ciklus aktivnosti Polic i ja – razgovori o društvu.

Foto: MUP

Gostovanjem Ivana Zvonimira Čička, predsjednika Hrvatskog helsinškog odbora u četvrtak, 18. lipnja, na Policijskoj akademiji nastavljen je ciklus aktivnosti Polic i ja – razgovori o društvu. Polaznicima Programa srednjoškolskog obrazovanja odraslih za zanimanje policajac/ka 2014/2015 i zaposlenicima Policijske akademije govorio je o radu i ulozi Hrvatskog helsinškog odbora, važnosti policijskog obrazovanja, ali  i o aktualnim zbivanjima u hrvatskom nogometu.

U uvodnom dijelu svog izlaganja Ivan Zvonimir Čičak naglasio je kako sustav obrazovanja u policiji treba biti takav da budući policajac bude kompletna osoba.

„To Vam je danas možda teško shvatiti. Ali, i kroz osobno iskustvo mogu Vam reći da ono što mi je nekad izgledalo kao „glupost“,  što sam morao učiti, vidim da mi to koristi u životu. Učite ne zato što nešto morate, nego jer će Vam ta znanja koristiti i trebat ćete ih. Učite strane jezike, jer ako ih budete dobro znali i ako ćete znati više jezika, to će Vam možda koristiti u napredovanju, iako Vam se to danas možda i ne čini važnim. Vaše učenje treba biti rezultat vašeg htijenja“, kazao je Ivan Zvonimir Čičak, a potom postavio pitanje polaznicama i polaznicama. „Znate li koja je prva institucija kojoj se se obraćamo kad su nam ugrožena ljudska prava?“. Na odgovor iz publike „policija“, odgovorio je potvrdno.

Potom je govorio o projektu  prevencije navijačkog nasilja Hrvatskog helsinškog odbora i podsjetio je da je još 1985. godine Vijeće Europe usvojilo rezoluciju o suzbijanju navijačkog nasilja, koju je 1996. godine ratificirao i hrvatski Sabor, te kako je HHO monitorirao 600 utakmica hrvatskih nogometnih natjecanja.

„Rasprave koje se vode pokazuju sramotni nivo političke kulture. Sramotno je da postoje ljudi koji žele nanijeti štetu i sramotu svojoj državi. Pozdrav „Za dom spremni!“ koji se čuje na nogometnim utakmicama nije nikakav stari hrvatski pozdrav već pozdrav koji je civilizacijski kompromitiran i o tome se naprosto ne raspravlja, kao što su i simboli totalitarnih sustava neprihvatljivi.  No, hrvatski je problem što to nije zakonski regulirano“, kazao je Ivan Zvonimir Čičak.

Govorio je i o svom viđenju policijskog poziva i policajca u modernoj državi.

„Vi ste ključni u očuvanju demokratskog društva. Policajac nije zanimanje, već poziv, kao i svećenički. Vi, policajci ste jedna od moralnih institucija društva i to je vrlo teško i odgovorno. I osim obrazovanja u institucijama bitan je vlastiti samoodgoj i rad na sebi. Raditi ovaj posao za Vas mora biti radost i ponos da ste hrvatski policajci, da čuvate ustav i poredak i slobodu. Želim da budete na ponos hrvatskom narodu i državi. Jer, za sve patnje koje smo prošli dobili smo slobodu i državu i činjenica da ste vi danas ovdje u ovim klupama zahvaljujući svojim sposobnostima, a ne političkim kriterijima, dokaz je demokratičnosti ove države“, kazao je na kraju svog razgovora sa budućim policajkama i policajcima Ivan Zvonimir Čičak.



Stranica