​Istraživanje javnog mnijenja o stanju sigurnosti, ponašanju te navikama sudionika u cestovnom prometu

Slika /02_vijesti/2020/04/promet_izvijesce.jpg

Istraživanje je dio projekta Utjecaj raznih čimbenika na sigurnost cestovnog prometa, financiranog iz Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa

Centar za policijska istraživanja krajem 2019. godine proveo je Istraživanje javnog mnijenja o stanju sigurnosti, ponašanju te navikama sudionika u cestovnom prometu. Radi se o istraživanju koje je dio projekta Utjecaj raznih čimbenika na sigurnost cestovnog prometa, financiranog iz Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa.

Naime, prema ciljevima Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa Republike Hrvatske 2011. – 2020. do kraja ove godine trebali bismo se približiti broju od 213 poginulih u prometu. Nažalost, s brojem od 297 poginulih osoba u 2019. godini Hrvatska je još daleko od tog cilja.

Upravo ovo istraživanje javnog mnijenja usmjereno na jedno od ključnih polja djelovanja Nacionalnog programa, a to je promjena ponašanja sudionika u prometu.
 
Glavni ciljevi istraživanja: 

1. Utvrditi percepciju građana o poznavanju i kršenju prometnih propisa
2. Utvrditi poštivanje prometnih propisa pješaka i vozača
3. Procijeniti izvjesnost kažnjavanja nakon počinjenog prekršaja
4. Utvrditi učinak kazne na promjenu ponašanja u prometu
5. Ispitati doživljeno iskustvo nezgode/nesreće u prometu na cestama i povezanost tog iskustva s ponašanjem u prometu
6. Utvrditi percepciju građana o ponašanju prometnih policajaca
7. Utvrditi percepciju odgovornih institucija za poboljšanje sigurnosti cestovnog prometa i ocijeniti njihov rad te
8. Utvrditi kakva je percepcija građana o institucijama odgovornima za poboljšanje sigurnosti cestovnog prometa.
 
Uzorak

Uzorak je obuhvatio 2072 ispitanika starijih od 16 godina. Uzorak je reprezentativan za Republiku Hrvatsku prema spolu, dobi i regijama, što znači da se rezultati ovog istraživanja mogu primijeniti na ukupnu populaciju.
 
Metodologija

Istraživanje javnog mnijenja o stanju sigurnosti, ponašanju te navikama sudionika u cestovnom prometu kvantitativno je istraživanje u kojem je korišten multimetodski pristup u terenskom prikupljanju podataka, i to kombinacija telefonskog istraživanja (40 %) i online istraživanja (60 %).
 
Istraživački tim

dr. sc. Krunoslav Borovec, doc. dr. sc. Stjepan Gluščić, doc. dr. sc. Mirjana Kondor-Langer, mr. sc. Davor Štrk, Izidora Radek, Ana Marija Dunaj i Josip Mataija.

Cijeli dokument preuzmite na poveznici: ​Istraživanje javnog mnijenja o stanju sigurnosti, ponašanju te navikama sudionika u cestovnom prometu

Stranica