Isporučeno 60 gospodarskih vozila za graničnu policiju

Slika topvijesti/2015/svibanj/Automobili_Schengen/TV_schengen_1.jpg

Foto: MUP

Na Policijskoj akademiji u Zagrebu danas je održana primopredaja 60 vozila nabavljenih u okviru Schengenskog instrumenta za potrebe učinkovitog rada granične policije na vanjskoj granici Republike Hrvatske. Riječ je o 20 vozila s policijskim obilježjima i 40 bez policijskih obilježja marke Fiat Ducato kombi lungo (40 komada) te Fiat Ducato furgone medio (20 komada). Vrijednost ovih automobila je 2.432.503,94 eura.

Ključeve novih automobila policijskim službenicima predao je potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić i ponovio da je pristupanje schengenskom području strateški cilj Republike Hrvatske.

- Naše je Ministarstvo ključno u pripremi za pristupanje schengenskom području i obavlja najveći dio zadaća u provedbi schengenske pravne stečevine, a osobno se nadam kako će vam i ova vozila biti tehnička pomoć u nadzoru i zaštiti vanjske granice Republike Hrvatske koja će, s obzirom na zbivanja u bližem i daljnjem susjedstvu, biti itekako zanimljiva kako s aspekta migracija, tako i s aspekta krijumčarenja ljudi i roba – rekao je ministar Ostojić.

Pojasnio je kako od 1. srpnja ove godine kreću  rokovi kad Hrvatska može aplicirati za Schenegen te da  će se u roku do dva mjeseca odgovoriti na upitnik Europske komisije o evaluaciji što je preduvjet da bi se ona mogla obaviti. Također je napomenuo kako za zadovoljenje schengenskih standarda nije dovoljna samo tehnička opremljenost već se radi i o poštivanju pravne države, ispunjavanju svih standarda informacijskim sustava, uređenje konzulata, a  što je najvažnije edukacija policijskih službenika koji će raditi u graničnoj policiji jer oni moraju znati postupati na svakome dijelu vanjske granice na isti način.

Podsjetio je da od 1. srpnja 2013. godine Hrvatska primjenjuje schengenski aqui i time na neki način se pripremamo za puni ulazak u schengensku zonu.

-  Do sada je iz Schengen Facility fonda (120 milijuna eura) iskorišteno 8 milijuna eura, a u tijeku su natječaji za 102 milijuna eura, dok će Republika Hrvatska platiti 40 milijuna eura za PDV-a.

Uz ovih novih 60 Fiat Ducatoa za graničnu policiju preko Schengenskog instrumenta nabavit će se još 130 vozila te razna tehnička oprema koja će se isporučiti u nekoliko navrata do srpnja ove godine. Prošlog mjeseca je isporučeno 50 vozila, a vrijednost svih 240 vozila (130 osobnih automobila, 60 gospodarskih vozila, 50 terenskih vozila za makadamske putove) koliko će se nabaviti je 6.090.111,13 eura sa PDV-om.

Nova vozila će značajno pridonijeti učinkovitijem nadzoru državne granice i suzbijanju prekograničnog kriminala na vanjskoj granici Europske unije.

Koristit će se u policijskim upravama osječko-baranjskoj (3), vukovarsko-srijemskoj (15), brodsko-posavskoj (4), sisačko-moslavačkoj (6), ličko-senjskoj (2), zadarskoj (1), šibensko-kninskoj (1), splitsko-dalmatinskoj (15), dubrovačko-neretvanskoj (6), primorsko-goranskoj (1) te Mobilnoj jedinici za provedbu nadzora državne granice (1) i Prihvatnom centru za strance Ježevo (5).  

USTROJSTVENA JEDINICA

BROJ VOZILA

PU osječko-baranjska

3

PU vukovarsko-srijemska

15

PU brodsko-posavska

4

PU sisačko-moslavačka

6

PU ličko-senjska

2

PU zadarska

1

PU šibensko-kninska

1

PU splitsko-dalmatinska

15

PU dubrovačko-neretvanska

6

PU primorsko-goranska

1

Mobilna jedinica za provedbu nadzora državne granice

1

Prihvatni centar za strance Ježevo

5

ukupno:

60


Stranica