Iskreni i dosljedni borci protiv svakog zla

Slika topvijesti/godina_2009/rujan/dan policije/globus03.jpg
Foto: MUP
Svečana akademija u povodu Dana policije ove godine upriličena u Kongresnom centru Zagrebačkog velesajma u Zagrebu u utorak navečer, 29. rujna, na Dan sv. Mihaela, zaštitnika policije okupila je pored mnoštva dužnosnika i djelatnika MUP-a, hrvatske policije, brojne uzvanike, goste, predstavnike veleposlanstava, visoke državne dužnosnike među kojima su bili izaslanik Predsjednika RH Saša Perković, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Ivan Jarnjak, potpredsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks, glavni državni odvjetnik Mladen Bajić, ravnatelj USKOK-a Dinko Cvitan, gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić, vojni ordinarij biskup Juraj Jezerinac, zamjenik načelnika GS OSRH Slavko Barić. Prigodnim govorima, nakon izvođenja hrvatske himne i minutom šutnje odavanja počasti poginulim hrvatskim braniteljima obratili su se nazočnima, velebnom skupu glavni ravnatelj policije Oliver Grbić i ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko.

Glavni ravnatelj policije  Oliver Grbić kazao je u svom obraćanju kako gledajući kroz povijest hrvatska policija nikad nije imala lak zadatak, počevši od trenutka i konteksta njezinog stvaranja, budući da je izrasla u Domovinskome ratu te da iz tih ratnih vremena nosi zalog i obećanje prema svojim prijateljima i kolegama poginulima na hrvatskim bojištima. Govoreći o ulozi hrvatske policije danas Grbić je istaknuo:

- Policija je danas suočena s brojnim teškim zadaćama i nosi ogroman teret odgovornosti za ukupno stanje u društvu. Vjerojatno će glavni kriterij po kojem ćete cijeniti naš rad u razdoblju koje je pred nama biti uspjesi i rezultati u istragama aktualnih korupcijskih afera. To je razumljivo zbog posljedica koje one imaju na hrvatsko društvo, ali i prepreku koju predstavljaju Hrvatskoj na ulasku u Europsku uniju. Kao što smo to i više puta dosad pokazali i na ovim ćemo slučajevima demonstrirati kako ne postoje nedodirljivi. Bez obzira o kome se radilo svatko mora snositi posljedicu i odgovarati za kršenje zakona - te nastavio i zaključio: - Svaku modernu policiju, pa tako i hrvatsku, karakterizira proces stalne transformacije. U tom smislu intenzivno radimo na izgradnji nove policijske organizacije koja bi bila adekvatnija, ekonomičnija, a s druge strane i efikasnija u svim područjima policijske djelatnosti. Uskoro ćemo odgovoriti na pitanje koji je optimalan broj policijskih uprava u Hrvatskoj. Provest ćemo decentralizaciju tako da odluke i odgovornost o svim poslovima lokalne i regionalne razine prepustimo policijskim upravama, a da se na državnoj razini unutar Ravnateljstva policije i Ministarstva u cjelini bavimo isključivo poslovima nacionalne i međunarodne razine. Naravno u svim ovim procesima uz, cijeli policijski sustav, trebali bi profitirati i sami građani. Policijska usluga bit će ne samo brža nego i kvalitetnija, čime bi u konačnici zaživjela težnja da policija bude javni servis građana. -

Ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko i izaslanik predsjednice Vlade RH na svečanosti okupljenima je među inim kazao:

- Da bismo danas mogli ovdje obilježiti naš dan, platili smo visoku cijenu. S posebnim ponosom i pijetetom prisjećamo se na ovaj dan policijskih službenika koji su hrabro i bespoštedno prvi stali u obranu domovine početkom devedesetih. Bili smo prvi ti koji su stali i koji su se bez poziva, ali i dragovoljno odazvali zovu iskonskog prava svakog čovjeka na obranu svoga doma i domovine. I zbog toga su stvaranju neovisne hrvatske države pripadnici MUP-a dali nemjerljiv doprinos. Svoje živote na oltar Domovine, u temelje budućnosti ove zemlje sudjelujući u svim akcijama i operacijama živote je položilo 733 policijskih službenika naših kolega i prijatelja, ranjeno je njih oko 3600, a još ih se 36 vodi nestalima. Njihovu žrtvu nikad nećemo i ne smijemo zaboraviti. Oni su trajni zalog, čvrsti temelj i naše sadašnjosti i naše budućnosti. I zbog toga Ministarstvo unutarnjih poslova i hrvatska policija mogu danas s pravom poručiti hrvatskim građankama i građanima na svoj Dan da su se u stanju nositi sa svim izazovima koje pred njih nameću zahtjevi i trendovi modernoga globalnoga, ali i europskoga društva i života te da su i sada, na drugačiji način, a u duhu s vremenom iskreni i dosljedni borci protiv svakog zla. Danas su pred nama novi i sve zahtjevniji izazovi. U ozračju kad je naša zemlja članica NATO saveza, a nalazi se pred ulaskom u punopravno članstvo EU nove su zadaće. Spominjući uspješne rezultate rada policije u posljednje vrijeme, ministar Karamarko je upozorio na ulogu i značaj policijskog posla u društvu kazavši: - I zato je hrvatski policajac danas prijatelj, pomagač i zaštitnik svim građanima koji poštuju zakone naše države. A takvih je najveći broj. Za onaj mali broj preostalih, koji svoj posao obavljaju u tami podzemlja, pobrinut ćemo se primjerenim mjerama. Za taj i takav posao ponovno plaćamo visoku cijenu. Obnašajući svoju dužnost u proteklih četrnaest godina 13 policijskih službenika je smrtno stradalo, više od osamdeset ih je bilo izloženo pokušaju ubojstva, oko 113 ih je teže ozlijeđeno te preko 2 760 lako. Cijelu je Hrvatsku zavila u crno svibanjska pogibija mladog policajca Ivana Grbavca u Sesvetama, koji je obavljajući svoju dužnost, štiteći hrvatske građane i njihovu imovinu, pomažući drugima, podlegao zadobivenim ranama. I njegova pogibija ostaje trajan zalog i opomena da su oni iz tame podzemlja spremni na sve i za njih imamo odgovor. No, za sigurnost u društvu zasigurno nije i ne može biti odgovorna isključivo policija. U tom smislu Ministarstvo je razvilo i vrlo dobru suradnju, partnerstvo s drugim tijelima državne uprave te lokalne uprave i samouprave zaduženima za provedbu zakona. Posebno nam je važna u svemu tome i snažna potpora Vlade RH u našem svakodnevnom, teškom i odgovornom poslu.

Spominjući buduće provođenje velikih reformi i projekata u MUP-u ministar je istaknuo: - Izmjenama pravne regulative te donošenjem novih zakona osigurat ćemo da policijska služba počiva na stručnom, profesionalnom i odanom kadru koji vrlo jasno prepoznaje sve metode i znanja suvremene kriminalistike. Izgradit ćemo sustav karijernog napredovanja. Novim preustrojem smanjit ćemo broj policijskih uprava te na taj način povećati operativni dio službe, veći broj policijskih službenika na terenu i smanjiti često nepotrebnu birokraciju i birokratiziranost našeg posla. Uspostavit ćemo redovan i efikasan sustav školovanja koji će jamčiti da svaki onaj koji uđe u naš sustav, od početka školovanja pa do završetka karijere, ima jasan i transparentan put kao i mogućnost stručnog usavršavanja i specijalizacije.

Inače, u  nastavku su svečani zabavno-umjetnički program obilježili svojim izvedbama poznatih pjesama iz svih hrvatskih krajeva uz pratnju Tamburaškog orkestra HRT-a, pod ravnanjem maestra Siniše Leopolda, Klapa HRM Sv. Juraj, Đani Stipaničev i Vanna. Program je vodio Branko Uvodić. U Kongresnom centru uzvanici i gosti sa zanimanjem su razgledali izložbu o povijesti i sadažnjosti hrvatske policije. Izložbu je postavio Muzej policije.

Povodom Dana policije u crkvi Blažene Djevice Marije na Laništu prije početka Svečane akademije vojni ordinarij mons. Juraj Jezerinac predvodio je misno slavlje ističući u nadahnutoj propovijedi odgovornu ulogu čovjeka vjernika te policije u borbi protiv sila zla i tame.



Stranica