Irački časnici na obuci u Centru za forenzička ispitivanja, istraživanja i vještačenja „Ivan Vučetić“

Slika topvijesti/2013/rujan/CKV_NASLOVNA.jpg

U sklopu službenog posjeta Ministarstvu unutarnjih poslova Republike Hrvatske, u Centru za forenzička ispitivanja, istraživanja i vještačenja „Ivan Vučetić“, u sklopu posebnog programa obuke, boravi delegacija visokih policijskih časnika Republike Irak. 

Foto: MUP

U  sklopu službenog posjeta Ministarstvu unutarnjih poslova Republike Hrvatske, u Centru za forenzička ispitivanja, istraživanja i vještačenja „Ivan Vučetić“, u sklopu posebnog programa obuke, boravi delegacija visokih policijskih časnika Republike Irak.

Riječ je o programu obuke kojeg  je posebno za iračke časnike izradila je Policijska akademija, u suradnji s Upravom za granicu i Centrom za forenzička ispitivanja, istraživanja i vještačenja „Ivan Vučetić“. Program obuhvaća sadržaje vezane uz organizaciju i funkcioniranje policije, organizaciju i ustrojstvo Ministarstva unutarnjih poslova, sustav policijskog obrazovanja, kao i bitne odredbe Zakona o policijskim poslovima i ovlastima. Poseban naglasak stavljen je na područje rada pomorske policije i Centra „Ivan Vučetić“.

Tijekom svog boravka, od 31. kolovoza do 12. rujna,  dio iračkih časnika ima priliku  upoznati se sa zadaćama granične policije te ovlastima pomorske policije i zaštitom državne granice na moru, sukladno europskim standardima. Tijekom boravka u Hrvatskoj, posjetit će Nacionalni pomorski centar za prikupljanje podataka u Zadru, a nakon toga Ronilački centar Specijalne policije u Malom Lošinju. Kroz situacijsku nastavu, tamo će se upoznati s praktičnim usavršavanjem i treningom prekrcaja i taktike na moru.

Za drugu skupinu iračkih časnika organizirana je posebna obuka u Centru za forenzička ispitivanja, istraživanja i vještačenja „Ivan Vučetić“ u području traseoloških vještačenja, daktiloskopije i identifikacije, bioloških i kontaktnih vještačenja te kemijsko-fizikalnih i toksikoloških vještačenja.

U sklopu dvodnevnog predavanja iz daktiloskopije i identifikacije, voditeljica Odsjeka detekcije i identifikacije spornih tragova papilarnih linija Megi Kujundžić kroz praktične primjere je iračkim časnicima demonstrirala na koji način se izuzimaju otisci s pojedinih materijala te u kojim uvjetima se primjenjuje određena metoda. Časnici su u sklopu obuke imali mogućnost i sami isprobati pojedine tehnike, a s posebnim interesom slušali su o najnovijim trendovima i tehnologijama u kriminalističkim obradama.

Irački časnici ističu kako će im predavanja u Centru za forenzička ispitivanja, istraživanja i vještačenja „Ivan Vučetić“ biti od iznimne koristi u njihovom daljnjem radu te su istaknuli zadovoljstvo dosadašnjom obukom.



Stranica