Instruktori Policijske akademije sudjelovali na međunarodnom streljačkom natjecanju u Poljskoj

Cilj je natjecanja, osim usavršavanja vještina gađanja, bila i razmjena iskustava u području policijskog obrazovanja za instruktore iz desetak poljskih i međunarodnih ustanova za obrazovanje policije i vojske

Od 18. do 20. listopada 2023. instruktori gađanja Policijske akademije „Prvi hrvatski redarstvenik“ Davor Benšak, Iva Eraković i Siniša Jasić sudjelovali su na 11. otvorenom međunarodnom natjecanju u gađanju za instruktore u Policijskoj školi u Slupsku, u Poljskoj.

Natjecanje je organizirano pod pokroviteljstvom glavnog zapovjednika poljske policije, a uz hrvatske predstavnike, na natjecanju su sudjelovali i instruktori gađanja poljskih i međunarodnih ustanova za obrazovanje policije i vojske. Poljski sudionici natjecanja bili su Policijska škola u Slupsku, Centar za policijsko obrazovanje u Legionowu, Centar za obrazovanje granične straže u Ketrzynu, Viša škola za obrazovanje granične straže u Koszalinu i Centar za mornaričko obrazovanje u Ustki, dok su se u međunarodnoj konkurenciji natjecali predstavnici Više policijske škole u njemačkom Oranienburgu i Litavske policijske škole te marinci američke mornaričke baze u Redzikowu.

Natjecanje se sastojalo od dva dijela – statičkog gađanja na 25 metara i situacijskog gađanja s pokretnim metama na 10-25 metara – iz pištolja Walther P99, koji je dio službenog naoružanja poljske policije. Hrvatski je tim s 525 bodova osvojio drugo mjesto ekipno u međunarodnoj konkurenciji, odnosno sedmo u ukupnoj konkurenciji, a treba istaknuti i rezultat Davora Benšaka, koji je s 211 bodova osvojio 13. mjesto pojedinačno u ukupnoj konkurenciji.

Cilj je natjecanja, osim usavršavanja streljačkih vještina, bila i razmjena iskustava u području policijskog obrazovanja. Instruktori Policijske akademije imali su priliku razmijeniti iskustva u metodici poučavanja policijske taktike te razgovarati o mogućnostima suradnje i zajedničkim obukama za instruktore s kolegama iz Policijske škole u Slupsku, Više policijske škole u Oranienburgu i Litavske policijske škole. Posjet je bio prigoda i za razgovor s domaćinima o zajedničkom projektu FIRST-TAC u okviru programa Erasmus+, koji Policijska akademija provodi s Policijskom školom u Slupsku, Litavskom policijskom školom i Agencijom za školovanje i stručno usavršavanje kadrova iz Mostara.

Pisane vijesti