Instruktori i vodiči službenih pasa iz 15 EU zemalja na obuci na Policijskoj akademiji

U Policijskoj akademiji “Prvi hrvatski redarstvenik” započela FRONTEX-ova obuka instruktora za obuku vodiča i službenih policijskih pasa “European Course for Canine Team Instructor”

U ponedjeljak 26. lipnja u Centru za obuku vodiča i dresuru službenih pasa Policijske akademije započela je međunarodna obuka Agencije za europsku graničnu i obalnu stražu (FRONTEX) za instruktore za školovanje i obuku službenih policijskih pasa “European Course for Canine Team Instructor” koja će trajati do 30. lipnja.  

Cilj ove obuke je razvoj i poboljšanje specifičnih vještina i kompetencija Frontexovih certificiranih instruktora/vodiča pasa u području detekcije tvari. Sustav osposobljavanja i certificiranja instruktora/vodiča za službene pse osmišljen je na temelju iskustva država članica i zemalja pridruženih Schengenu kako bi se osigurala usklađenost standarda u cijelom schengenskom području u pogledu osposobljavanja timova vodiča pasa.

Obuku su otvorili zamjenica načelnika Policijske akademije “Prvi hrvatski redarstvenik” Mirjana Abramović i projektni menadžer FRONTEX-a Anton Radu, dok je riječi dobrodošlice u ime domaćina uputio voditelj Centra za obuku vodiča i dresuru službenih pasa Miroslav Puž.

Naime radi se o trećem modulu obuke “Canine teams training M3 indication”. Obuka se sastoji od šest modula, od čega je prvi modul online ispit i četiri modula praktičnog rada sa psima dok se na kraju obuke polažu certificirani testovi za vodiče pasa/instruktore.
Na ovoj obuci vodiči pasa naučit će kako trenirati pse za izvođenje svih osnovnih i specifičnih zadaća koje odgovaraju standardima vodiča pasa za detekciju tvari te će biti osposobljeni za tehničku i taktičku uporabu psa. Naučit će i kako održati razinu kvalitete školovanog službenog policijskog psa.
Na obuci sudjeluje 30 polaznika i predavača iz 15 europskih zemalja među kojima je i policijska službenica Centra za obuku vodiča i dresuru službenih pasa Zvjezdana Kušter sa psom Nick Blade.

Policijska akademija „Prvi hrvatski redarstvenik“, odnosno Centar za obuku vodiča i dresuru službenih pasa u svibnju ove godine je pribavio elektronički uređaj Detection Dog Training System (DDTS) za potrebe provođenja obuke pasa za detekciju tvari. Ova oprema vrijedna je 26.500 eura i u potpunosti je nabavljena iz sredstava Agencije za europsku graničnu i obalnu stražu, za potrebe školovanja u Centru te će uvelike doprinijeti i kvalitetnom provođenju profilne obuke “Canine teams training M3 indication”.

Stranica