Inspekcija cestovnog prometa - tečaj za prometnu policiju

Slika topvijesti/2012/rujan/pa_promet.jpg

Sva tri ovogodišnja tečaja, održana u travnju, svibnju i rujnu, provodila su se u sklopu komponente projekta u kojoj sudjeluju Njemačka i Poljska prometna administracija, a koja je vezana uz daljnje usklađivanje Zakona o radnom vremenu

U prvoj polovici rujna na Policijskoj je akademiji održan treći ovogodišnji tečaj, koji se provodi u sklopu projekta IPA 2008 – „Učinkovito funkcioniranje sustava kontrole inspekcije cestovnog prometa i kontrole vremena upravljanja motornim vozilom, stanki i razdoblja odmora na cestama i u poduzećima“. Nositelj ovog projekta, započetog 2010. godine je Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture, a sekundarni korisnik Ministarstvo unutarnjih poslova. Namijenjen je unapređenju inspekcijske službe unutar Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture i prometne policije u sklopu Ministarstva unutarnjih poslova u obnašanju aktivnosti vezanih uz kontrolu digitalnih tahografa, kontrolu vremena vožnje i odmora te kontrolu vozila koja prevoze opasne tvari.

Sva tri ovogodišnja tečaja, održana u travnju, svibnju i rujnu, provodila su se u sklopu komponente projekta u kojoj sudjeluju Njemačka i Poljska prometna administracija, a koja je vezana uz daljnje usklađivanje Zakona o radnom vremenu, obveznim odmorima mobilnih radnika i uređajima za bilježenje u cestovnom prijevozu, kao i jačanju administrativnih i institucionalnih sposobnosti ministarstava nadležnih za kontrolu cestovnog prometa. Kako se provode kroz edukaciju i prijenos iskustava tih dviju članica Europske Unije, ovoga su puta na Policijskoj akademiji predstavnici poljske inspekcije cestovnog prometa proveli edukaciju vezanu uz kontrolu digitalnih tahografa, kontrolu vremena vožnje i odmora, kontrolu vozila koja prevoze opasne tvari, kontrolu osovinskog opterećenja, kao i kontrolu tehničke ispravnosti vozila u prometu na cestama. Tečajeve je pohađalo 120 polaznika, odnosno, 70 policijskih službenika prometne policije iz cijele Hrvatske, 40 inspektora cestovnog prometa Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture i 10 carinskih službenika iz Carinske uprave Ministarstva financija.

Po završetku tečaja, načelnik Odjela za sigurnost cestovnog prometa MUP-a Boris Orlović predao je certifikate djelatnicima MUP-a, dok je pomoćnik ministra pomorstva, prometa i infrastrukture Veselin Biševac predao certifikate polaznicima iz redova prometnih inspektora. Dodjela certifikata uz prigodnu svečanost održana je u zgradi srednje policijske škole „Josip Jović“, u sklopu policijske Akademije.

Nakon završetka, 10 policijskih službenika i 5 inspektora cestovnog prometa završilo je i dodatni tečaj, kojim su ih predstavnici poljske inspekcije cestovnog prometa osposobili za trenere - predavače. Njima je certifikate predao načelnik sjeverne delegature Generalnog inspektorata cestovnog prometa Republike Poljske Artur Czapiewski, čime su stekli uvjete i obavezu da stečena znanja prenose dalje svojim kolegama.



Stranica