Hrvatski treneri pozvani na još jedan ciklus obuka Frontexovih stalnih snaga

U španjolskoj Avili u tijeku je osposobljavanje stotinjak budućih pripadnika stalnih snaga kategorije 1, a Policijska akademija sudjeluje u provedbi tri modula

Na poziv Agencije za europsku graničnu i obalnu stražu (Frontex), stručnjaci Policijske akademije u španjolskoj Avili sudjelovat će u provedbi još jednog ciklusa osposobljavanja stalnih snaga. Ivan Arbutina, instruktor s Visoke policijske škole, te Hrvoje Marić, pomoćnik voditeljice Policijske škole „Josip Jović“ za nastavu, angažirani su u Modulu 3 te će idućih tjedana obučavati stotinjak budućih pripadnika stalnih snaga kategorije 1. Arbutina će biti zadužen za provedbu treninga uporabe sredstava prisile i fizičku pripremu polaznika, dok će Marić sudjelovati u provedbi obuke u poznavanju, rukovanju i gađanju kratkim vatrenim oružjem.

Šestomjesečna Frontexova obuka, u kojoj uz iskusne stručnjake Frontexa i drugih zemalja članica EU redovito sudjeluju i hrvatski treneri, oblikovana je kako bi budućim pripadnicima stalnih snaga osigurala stjecanje teorijskih i praktičnih kompetencija za zajedničko postupanje na vanjskoj granici EU, u skladu s europskim zakonskim okvirom i etičkim standardima. Obuka se provodi po principu modularne nastave, a hrvatski treneri uključeni su u nastavne cjeline vezane za neposredni nadzor državne granice, pravnu tematiku nadzora granice, taktiku postupanja tijekom provedbe nadzora državne granice, opću i specijalnu tjelesnu pripremu te obuku u poznavanju, rukovanju i gađanju kratkim vatrenim oružjem.

„Sudjelovanje Hrvatskih trenera još je jedan dokaz spremnosti hrvatske policije na sve izazove, kako na nacionalnoj tako i na međunarodnoj razini, a pohvale Frontexa upućene partnerskoj akademiji u Zagrebu temelj su našeg poslovnog ponosa te daljnjeg transfera znanja i modernizacije nastavnih programa i usklađivanja s EU zakonodavstvom u korak s obvezama svih zemalja članica“, izjavila je Mirjana Abramović, pomoćnica načelnice Policijske akademije, koja je također Frontexova trenerica.

Ovaj ciklus osposobljavanja stalnih snaga kategorije 1 drugi je koji se provodi u Avili, u respektabilnom obrazovnom kompleksu u kojem se inače obučavaju kadeti i visoki časnici Escuela Nacional de Policía Španjolske. Sve učionice i uredi opremljeni su najmodernijom kompjuterskom opremom koja se koristi u obrazovanju, a kompleks je opremljen i sportskom dvoranom, teretanom, bazenom, unutarnjom streljanom, dvjema vanjskim streljanama, vanjskim sportskim terenima, prostorom za smještaj polaznika i svim pratećim sadržajima – restoranom, praonicom rublja i drugim.

Nakon obuke polaznici će se pridružiti dosad obučenim pripadnicima stalnih snaga kategorije 1 te će pružati potporu pripadnicima nacionalnih tijela za nadzor državne granice na vanjskoj granici Europske unije.

Pisane vijesti