Hrvatski predstavnici sudjelovali u provedbi završne vježbe za četvrti naraštaj Frontexovih stalnih snaga

Nakon teorijskog djela i praktičnih obuka 109 polaznika uspješno je položilo završnu vježbu u španjolskoj Avili

Od 13. do 17. prosinca 2021. godine u Nacionalnoj policijskoj akademiji u španjolskoj Avili održavala se završna vježba i testiranje za 109 pripadnika Frontexovih stalnih snaga.

Hrvatske predstavnice Martina Grdinić s Policijske akademije i Natalija Jovan iz PU zagrebačke sudjelovale su u provedbi završne vježbe za četvrti naraštaj sa svojim kolegama iz Španjolske, Rumunjske, Italije i Njemačke te Frontexove Jedinice za obuku. Epidemiološka situacija zahtijevala je određenu prilagodbu te su se ovaj put umjesto uobičajenih praktičnih vježbi polaznici kroz studije slučaja i diskusiju suočavali s realnim situacijama koje ih očekuju na terenu.

Završna vježba sastojala se od polaganja četiriju različitih vježbi: slučaja zaštite granice, slučaja granične kontrole, slučaja prekograničnog kriminaliteta te slučaja operacije povratka. Za polaznike koji su bili u izolaciji održana su online ispitivanja, gdje im je opisana situacija s terena te su trebali ponuditi najefikasnije i najprimjerenije rješenje.

Polaznici obuke izrazili su zadovoljstvo ovakvim načinom ispitivanja, koje se pokazalo kao najbolje rješenje u navedenoj epidemiološkoj situaciji te su naglasili potrebu izvođenja što više takvih vježbi uz praktične vježbe jer njima stječu potrebna znanja i upoznaju se s mogućim scenarijima s kojima će se susretati u budućnosti, kad dobiju zaposlenje u misijama diljem Europske unije i trećih zemalja.
 
Praktične obuke koje su provodili hrvatski predstavnici u studenome pokazale su se kao odlična priprema za završnu vježbu i za buduće izazove koji ih očekuju na granicama EU-a, a vezano za zaštitu temeljnih ljudskih prava u nadzoru granice i kvalitetnu komunikaciju u prikupljanju informacija, zaštiti ranjivih skupina i deeskalaciji mogućih sukoba, što je tada napomenula pomoćnica načelnice Policijske akademije Mirjana Abramović.

Gregorio Ameyugo Catalan, viši službenik za obuku Frontexove Jedinice za obuku i zapovjednik obučnog centra zadužen za završnu vježbu, pohvalio je provedbu vježbe, napomenuvši da je bila dobro planirana, izvedena i prilagođena epidemiološkoj situaciji u školi. „Vidio sam vas tijekom ova dva dana kako s empatijom ocjenjujete i predajete, a polaznike kako izvršavaju vježbe i uče s velikim poštovanjem. Što se mene tiče, radi se o savršenoj kombinaciji“, naglasio je nakon dva dana izvođenja završnih vježbi uživo.
 
Nakon uspješnog završetka obuke, 109 polaznika pridružit će se dosad obučenim pripadnicima stalnih snaga kategorije 1 i na taj će način pojačati kapacitete zaštite i kontrole vanjskih granica Europske unije u državama članicama.

Pisane vijesti