Hrvatski policajci na Frontexovoj obuci Land Border Surveillance Officer u Njemačkoj

Riječ je o projektu koji priprema policijske službenike granične policije država članica EU-a za sudjelovanje u međunarodnim operativnim akcijama

Policijski službenici MUP-a sudjelovali su u organizaciji i provedbi Frontexove obuke Land Border Surveillance Officer, koja se održava od 11. do 18. kolovoza u Sankt Augustinu u Njemačkoj. 
Riječ je o projektu koji priprema policijske službenike granične policije država članica EU-a za sudjelovanje u međunarodnim operativnim akcijama, a Policijska akademija kao partnerska akademija Frontexa treći je put sudjelovala u provedbi obuke u Njemačkoj. Pritom je Frontex, Agencija za europsku graničnu i obalnu stražu, pružila punu tehničku i financijsku potporu.
U obuci organiziranoj na zahtjev Njemačke sudjelovale su zemlje članice EU-a koje se trenutačno suočavaju s problematikom migracijske krize, a cilj je vježbi jačanje unutarnjih graničnih kontrola u schengenskom prostoru uz poduzimanje zajedničkih mjera i radnji radi jačanja vanjskih granica EU-a. 
Obuka je provedena u moderno opremljenom centru Savezne policije, gdje se provode i obuke specijalnih jedinica GSG 9, helikopterske i prometne jedinice, u području kriminalističke tehnike i granične policije te druge obuke za potrebe Savezne policije Njemačke. 
Međunarodnu operativnu vježbu u Njemačkoj vodili su treneri iz Njemačke, Finske, Grčke i Hrvatske. 
Hrvatski su treneri policijski službenik Mobilne jedinice za provedbu nadzora državne granice Uprave za granicu Krešimir Kaniža i pomoćnica načelnika Policijske akademije i koordinatorica Frontexovih aktivnosti ispred Policijske akademije Mirjana  Abramović.
Na obuci je bilo 18 policijskih službenika granične policije iz Njemačke, Slovačke, Češke, Italije i Austrije, Portugala, Litve i Hrvatske, a vježbe su oblikovane kao radionice policijskog postupanja na temelju detaljno razrađenih scenarija vezanih za taktiku postupanja na graničnim prijelazima, taktiku postupanja prema tražiteljima azila i migrantima kojima je potrebna liječnička pomoć te taktiku postupanja prilikom zatjecanja ilegalnih migranata unutar Europske unije.
Europska Komisija je Frontex-ov projekt Land Border Surveillance Officers Training proglasila jednim od najuspješnijih u zadnje tri godine, posebice u kontekstu obuke s ciljem jačanja kapaciteta granične policije i suzbijanja nezakonitih migracija te ovakve obuke predstavljaju prioritet i strateški cilj za sve zemlje članice. Frontex je odao priznanje Policijskoj akademiji u Zagrebu kao jednoj od najaktivnijih partnerskih Frontexovih akademija, koja u Hrvatskoj održava sve zahtjevne obuke iz ovog projekta. 
Posebno priznanje i zahvalnost predstavnici Frontexa i predstavnici policije SR Njemačke i ovaj put izrazili su trenerima ovog projekta – Alexandru Dan Zapodeanuu, Georgiosu Vryzasu, MikiKouriju, Krešimiru Kaniži i Mirjani Abramović – naglasivši njihovu spremnost, profesionalnost i stručnost te neprocjenjiv doprinos u obrazovanju i edukaciji policijskih službenika država članica EU-a.
Značajnu potporu u uspješnoj provedbi praktičnih scenarija operativne vježbe u Sankt Augustinu pružili su i policijski službenici Policijske akademije Robert Kralj i Nikola Slamek te Natalija Jovan iz PU zagrebačke, na čemu su im posebno zahvalili iz Savezne policije Njemačke. 
 
Policijska akademija Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske 6. veljače 2017. godine postala je Partnerska akademija Frontexa, Agencije za europsku graničnu i obalnu stražu. Partnerski ugovor o suradnji očituje se kroz razmjenu dobre policijske prakse zemalja članica, provođenje i organizaciju tečajeva te pripremnih obuka policijskih službenika za sudjelovanje u međunarodnim operativnim akcijama Frontexa.
Hrvatska kao članica EU-a i partnerska akademija Frontexa zadužena je za provođenje obuka ne samo u Hrvatskoj nego i u državama članicama EU-a, uz punu tehničku i financijsku podršku Frontexa.
Važno je naglasiti kako su hrvatski treneri i hrvatski tim za potporu u provedbi ovog Frontexovog projekta, svojim znanjem, kompetencijama i vještinama postali snažan njemački partner te su pohvaljeni kao lideri u obuci i organizaciji a što je i samom Ministarstvu strateški cilj, poglavito u nadolazećem periodu.
 


Stranica