Hrvatski model policije u zajednici primjer zemljama u regiji

Slika topvijesti/sepcacopyweb.jpg

Na Policijskoj akademiji u Zagrebu danas je održan sastanak Odbora za policiju u zajednici Udruge šefova policija jugoistočne Europe (SEPCA - Southeast Europe Police Chiefs Association).

Na Policijskoj akademiji u Zagrebu danas je održan sastanak Odbora za policiju u zajednici Udruge šefova policija jugoistočne Europe (SEPCA - Southeast Europe Police Chiefs Association). Na sastanku su sudjelovali gotovo svi predstavnici zemalja članice SEPCA-e, predvođeni predsjednikom Udruge, g. Miloradom Simićem, te predstavnici švicarske Agencije za razvoj i suradnju. Domaćini sastanka ispred MUP-a RH bili su zamjenik ravnatelja policije, g. Jakob Bukvić, načelnik Uprave policije, g. Marko Rašić sa svojim suradnicima te gđa Irena Cajner Mraović, načelnica Visoke policijske škole na Akademiji. Povod ovom susretu je i predstojeći Regionalni Forum na temu projekta "Policija u zajednici" koji će se održati sljedeće godine u Republici Hrvatskoj.

Na sastanku je između ostalog prezentiran hrvatski model projekta "Policije u zajednici" koji je prema riječima svih sudionika ocijenjen kao izuzetno uspješan i kao takav bi trebao poslužiti ostalim zemljama u regiji. "Dosadašnja provedba cjelokupne Strategije djelovanja Policije u zajednici u Republici Hrvatskoj ocjenjena je vrlo uspješnom a u prilog tome govore i pozitivne ocjene i mišljenja eksperata komisije EU-a i zemalja članica EU-a iznesena u više navrata prilikom posjeta Republici Hrvatskoj, kao i ocjena Misije OESS-a u RH ali i Glavnog ureda Organizacije u Beču, kojom je hrvatski model policije u zajednici označen kao najuspješniji u cjeloj regiji" – istaknuo je zamjenik ravnatelja, g. Bukvić. Identična ocjena je proizašla i sa sastanka Odbora za policiju u zajednici SEPCA-e, kojom predsjeda Republika Hrvatska, održanog u veljači 2005. godine u Zagrebu. Tom prilikom je od samih predstavnika zemalja članica konstatirano da je najveći stupanj napretka policije u zajednici ostvaren upravo u RH. Na tom sastanku, također predloženo je da bi hrvatska policija mogla prenijeti svoja iskustva i znanja drugim zemljama u regiji, uzimajući u obzir sličnosti jezika, donekle zajedničkog povijesnog naslijeđa i drugih sličnosti. Iz tih razloga predlaže se ostalim zemljama članicama SEPCA-e savjetodavna uloga MUP-a RH u procesu uvođenja modela policije u zajednici ukoliko postoji takav interes i kompatibilnost modela s hrvatskim.

Predsjednik SEPCA-e, g. Simić, istaknuo je kako je SEPCA zajedno sa SECI Centrom dobila potporu na posljednjem sastanku Radne skupine Policijskog foruma u sklopu Pakta stabilnosti da postane vodeća regionalna organizacija za policijska pitanja u ovom dijelu Europe. U skladu s time Odbor SEPCA-e za suradnju u području borbe protiv organiziranog kriminala pokrenut će poseban projekt kriminalističke analitike koji bi trebao biti koordiniran od strane EUROPOL-a, SECI Centra, austrijske, švedske i norveške policije. G. Simić je također istaknuo kako će u prosincu ove godine na sastanku Izvršnog odbora biti potpisan i Memorandum o suradnji SEPCA-e sa švicarskom Agencijom za razvoj i suradnju. Na kraju sastanka usuglašeno je kako će se predsjedateljima Odbora za policiju u zajednici, hrvatskom MUP-u, do kraja godine dostaviti svi prijedlozi tema za nadolazeći Forum.

Ministarstvo unutarnjih poslova započelo je s provođenjem "Strategije djelovanja Policija u zajednici" 2002. godine koristeći pritom iskustva i savjete policija zemalja Europske unije, prije svega Njemačke, Engleske i Švedske. Dosadašnji rezultati provedbe Strategije, unutar koje postoji šest projekata, su sljedeći: provedeno 16 tečajeva za kontakt-policajce, 691 kontakt policajac se trenutno nalazi na terenu u svim policijskim upravama, 52 su policijska službenika za prevenciju, osnovano je 16 Vijeća za prevenciju u svim većim hrvatskim gradovima, otvorena su tri Informativna centra za prevenciju u Zagrebu, Varaždinu i Bjelovaru, organiziran niz stručnih seminara na temu "Prevencije kriminaliteta" i sl.

U konačnici postignut je i primarni cilj, a to je poboljšana komunikacija i suradnja građana i policije, te povećano povjerenje građana u policiju.
 

Stranica