Hrvatska policija educira policiju Crne Gore za Mirovne misije

Slika topvijesti/2011/Studeni/Crna Gora/CG_policajci.jpg

Po prvi puta Odjel za mirovne misije - Uprava za europske integracije i međunarodne odnose Ministarstva unutarnjih poslova RH

Foto: MUP

Po prvi puta Odjel za mirovne misije - Uprava za europske integracije i međunarodne odnose Ministarstva unutarnjih poslova RH, uz potporu UN tima iz Hrvatske i Crne Gore, organizira i provodi međunarodni tečaj za UN policijske časnike (UNPOC) u Crnoj Gori.

Tečaj se provodi u skladu s ranije uspostavljenom bilateralnom operativnom suradnjom i  suradnjom na području obrazovanja između hrvatskog i crnogorskog ministarstva unutarnjih poslova.

UNPOC tečaj održava se na Policijskoj akademiji u Danilovgradu i traje od 31. listopada do 10. studenog 2011. godine. Na ovom će tečaju polaznici imati priliku dobiti teorijska i praktična znanja kako bi se pripremili za niz izazova koje mirovne misije nose.

Tim policijskih službenika Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske čine Nenad Tuškanac iz Odjela za mirovne misije, načelnik policijske postaje Donji Miholjac Ivan Petrović, policijski službenik Operativno komunikacijskog centra PU sisačko-moslavačke Igor Kušan te zapovjednik Odjeljenja interventne policije PU karlovačke Vedran Žgela. Oni će sljedeća dva tjedna, u skladu s visokim edukativnim standardima organizacije Ujedinjenih naroda, educirati šesnaest policijskih službenika Uprave policije Crne Gore. Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Hrvatske je, naime, u veljači 2008. godine zaprimilo UN-ov certifikat o usklađenosti UNPOC tečaja s UN standardom obuke pa je tečaj dobio karakter službenog UN-ovog edukativnog programa i dodatno potvrdio profesionalnost kojom Republika Hrvatska pristupa mirovnim misijama.

UNPOC tečaj u Crnoj Gori otvorili su Ministar unutarnjih poslova Crne Gore Ivan Brajović, direktor Policijske akademije Živko Šipčić, Hrvatski Veleposlanik u Crnoj Gori Njegova Ekselencija Petar Turčinović, UN Koordinatorica i stalna predstavnica UNDP-a u Hrvatskoj Louisa Vinton te njen kolega, UN Koordinator u Crnoj Gori, Rastislav Vrbenski.

Ministar Brajović u svom je obraćanju rekao kako se crnogorsko Ministarstvo unutarnjih poslova, u cilju stvaranja kapaciteta za sudjelovanje u međunarodnim mirovnim misijama, opredijelilo da u okviru Policijske akademije organizira obuku policijskih službenika za odlazak u policijske mirovne misije i to u skladu sa UN i NATO standardima: “Zbog činjenice da u ovom području MUP Crne Gore ima skromna iskustva i sa željom da se osiguraju visoki standardi, odlučili smo ovaj tečaj realizirati u partnerskom odnosu sa kolegama iz Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske, kojima se i ovom prilikom zahvaljujem”, rekao je Brajović. Hrvatska, naime, ima veliko iskustvo u području mirovnih misija jer je u prethodnom periodu imala svoje predstavnike u velikom broju misija diljem svijeta, a istovremeno su stručnjaci našeg Ministarstva certificirani za realizaciju ovakve edukacije od strane UN-a. “Uspješnom realizacijom preuzetih obveza u okviru procesa Planiranja i revizije, odnosno ispunjavanjem Parterskih ciljeva kao i koordinacijom sudjelovanja u mirovnim misijama, zavrijedili smo podršku saveznika da nastavimo, sada još intenzivnije, na putu ka postanku stalnom članicom NATO saveza“, napomenuo je za kraj ministar unutarnjih poslova Crne Gore.

Direktor Policijske akademije Živko Šipčić objasnio je kako Policijska akademija ovakvu obuku organizira na temelju Zaključka Vlade Crne Gore i to kroz Program rada za 2011. godinu te daje skromnu potporu Upravi policije Crne Gore u uspješnoj realizaciji partnerskih ciljeva koji su osnova procesa  i revizije kao ključnog mehanizma programa Partnerstvo za mir. “Kako bi osigurali visoki profesionalnu razinu pripreme i provođenja edukacije za policijske službenike, zamolili smo kolege iz Republike Hrvatske da nam se pridruže i pomognu nam u edukaciji i realizacija tečaja. Siguran sam kako će kolege predavači iz Hrvatske biti motivirani te, uz pomoć predstavnika UN-a iz Hrvatske i Crne Gore, polaznike tečaja na najbolji mogući način pripremiti za sudjelovanje u budućim mirovnim misijama”, rekao je Šipčić.

Veleposlanik Republike Hrvatske u Crnoj Gori, Njegova Ekselencija Petar Turčinović u svom je obraćanju istaknuo važnost dosadašnje ukupne suradnje kao i ovakve edukativne suradnje dviju policija posebno u kontekstu ispunjavanja globalnih i međunarodnih ciljeva u području izgradnje mira i sigurnosti.

UN koordinatorica i  stalna predstavnica UNDP-a u Republici Hrvatskoj Louisa Vinton te UN koordinator u Republici Crnoj Gori Rastislav Vrbensky još su jednom objasnili važnost mirovnih misija te njihovu bitnu ulogu u procesu osiguranja mira i sigurnosti. Od osnivanja UN-a, diljem svijeta osnovano je ukupno 66 mirovnih misija. “Sudjelovanje u mirovnim misijama odličan je način da dvije zemlje sudjeluju i pokažu svoju predanost u izgradnji međunarodnog mira i sigurnosti. Jako smo sretni što imamo prilike vidjeti kako se hrvatsko policijsko iskustvo u mirovnim misijama prenosi policijskim službenicima Crne Gore”, zaključila je na kraju svog obraćanja Louisa Vinton.

Samo da podsjetimo, Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Hrvatske trenutno sudjeluje u tri UN-ove mirovne misije, onoj na Haitiju, Cipru te u istočnom Timoru. Od 2005. godine MUP RH sudjelovao je u mirovnim misijama diljem svijeta sa 127 policijskih službenika. Od toga su 84 policijska službenika sudjelovala u misijama UN-a, njih 17 u mirovnim misijama Europske unije te 26 policijskih službenika u drugim misijama (NATO, ISAF i JIPTC).



Stranica