Hrvatska i Njemačka lideri u obuci granične policije

Na obuci u Njemačkoj održana zajednička pokazna vježba hrvatskih i njemačkih policajaca vezana za helikopterski nadzor vanjske granice Europske unije

Policijski službenici Policijske akademije četvrti su put potpora njemačkoj policiji u organizaciji i provedbi obuke Land Border Surveillance Officer, koja se uz potporu Frontexa (Agencije za europsku graničnu i obalnu stražu) održava od 1. do 6. prosinca 2019. u Sankt Augustinu u Njemačkoj.

Riječ je o projektu koji priprema policijske službenike granične policije država članica Europske unije za sudjelovanje u međunarodnim operativnim akcijama s ciljem jačanja vanjskih granica EU-a.
Obuka se provodi u moderno opremljenom centru Savezne policije u kojem se obučavaju specijalne jedinice GSG 9, helikopterska i prometna jedinica, granična policija te u kojem se provode i druge obuke za potrebe Savezne policije Njemačke.

Međunarodnu operativnu vježbu u Njemačkoj vode treneri iz Njemačke, Austrije, Mađarske, Rumunjske, Grčke i Hrvatske. Hrvatsku predstavljaju certificirani Frontexovi treneri, vođa grupe Mobilne jedinice za provedbu nadzora državne granice Uprave za granicu Krešimir Kaniža te pomoćnica načelnika Policijske akademije i koordinatorica Frontexovih aktivnosti ispred Policijske akademije Mirjana Abramović.
Značajnu potporu u uspješnoj provedbi praktičnih scenarija operativne vježbe u Sankt Augustinu pružaju i policijski službenici Policijske akademije Robert Kralj, Nikola Slamek i Denis Kušnjačić te Natalija Jovan iz PU zagrebačke.

Ovoj obuci prisustvuje 18 policijskih službenika policije iz Albanije, Bugarske, Hrvatske, Češke, Finske, Njemačke, Italije, Latvije, Litve, Poljske, Portugala, Rumunjske i Španjolske, dok su vježbe oblikovane kao radionice policijskog postupanja na temelju detaljno razrađenih scenarija vezanih za taktiku postupanja na graničnim prijelazima, taktiku postupanja prema tražiteljima azila i migrantima kojima je potrebna liječnička pomoć te taktiku postupanja prilikom zatjecanja ilegalnih migranata unutar Europske unije.

Ovaj put u sklopu obuke je također održana zajednička pokazna vježba hrvatskih i njemačkih policajaca vezana za helikopterski nadzor vanjske granice Europske unije. Zaštita i nadzor državne granice te sprječavanje nezakonitih migracija jedna su od primarnih zadaća hrvatske policije, a ovakve zajedničke vježbe još su jedan primjer odlične bilateralne suradnje na putu prema zajedničkom cilju kontinuirane edukacije i obrazovanja policijskih službenika. Današnji primjer zajedničke vježbe, osim toga, dokaz je kvalitete hrvatske policije i njezine spremnosti na partnerski odnos u rješavanju problematike nezakonitih migracija svih zemalja članica i zaštite vanjske granice EU. 

Dodatna novina u sklopu ovog projekta jest i obuka sigurne terenske vožnje za policijske službenike hrvatske i njemačke policije te polaznike ove Frontexove obuke, provedena na off road poligonu u Sankt Augustinu. Cilj joj je razvijanje i usvajanje specifičnih vještina potrebnih za sigurnu terensku vožnju, što je preduvjet za sigurno i učinkovito obavljanje poslova nadzora vanjske granice. Ovom obukom policijski službenici granične policije dodatno su osposobljeni te su stekli posebna vozačka i tehnička znanja upravljanja specifičnim i tehnički naprednim vozilima, znanja potrebna za brzu i ekstremnu off road vožnju prilagođenu promjenjivim klimatskim uvjetima i različitim voznim podlogama.
 
Europska komisija proglasila je Frontexov projekt Land Border Surveillance Officer Training jednim od najuspješnijih u posljednje tri godine, posebice u kontekstu obuke s ciljem jačanja kapaciteta granične policije i suzbijanja nezakonitih migracija te ovakve obuke predstavljaju prioritet i strateški cilj za sve zemlje članice.
Frontex je odao priznanje Policijskoj akademiji u Zagrebu kao jednoj od najaktivnijih partnerskih akademija, koja u Hrvatskoj održava sve zahtjevne obuke iz ovog projekta te je tako postala i atraktivan partner bilateralne suradnje.
„Visoka razina suradnje svih zemalja članica zajedno s trećim zemljama predstavlja jedini mogući standard obrazovanja i obuke u zajedničkoj borbi protiv nezakonitih migracija“, istaknuo je Lars Kowalik iz Frontexa te posebno pohvalio delegaciju hrvatske policije, koja je spremna na sve zadaće te će i ubuduće biti tražen partner ne samo od Frontexa nego i od strane njemačke policije.


Stranica