Granična policija dobila 50 novih automobila

Slika topvijesti/2015/travanj/automobili/TV_auti1.jpg

Foto: MUP

Na zagrebačkoj Policijskoj akademiji danas je održana svečana primopredaja 50 vozila (Opel Astra karavan 1.6 CDTi, 81 kW) bez policijskih obilježja nabavljenih u okviru projekta Schengen Facility Fund za potrebe učinkovitog rada granične policije na vanjskoj granici Republike Hrvatske.

Potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić rekao je kako je pristupanje schengenskom prostoru strateški cilj Republike Hrvatske te da je nakon nepune dvije godine od pristupanja Europskoj uniji, točnije 12. ožujka ove godine povjereniku Europske komisije za migracije, unutarnje poslove i građanstvo Dimitrisu Avramopoulosu predao Izjavu o spremnosti RH za početak schengenske evaluacije.

- Čeka nas evaluacija na području rada tijela koja primjenjuju schengensku pravnu stečevinu, a to je evaluacija propisa o vatrenom oružju, pravosudnoj suradnji, zaštiti podataka, policijskoj suradnji u području vizne politike, Schengenskom informacijskom sustavu povrata i prihvata na granicama kao i u području upravljanja na vanjskim granicama – rekao je ministar Ranko Ostojić i dodao kako je u tijeku nabava helikoptera, zrakoplova, patrolnih brodova i druge razne tehničke opreme.

Projekt Schengen Facility Fund jedan je od najvećih projekata u kojem sudjeluje Ministarstvo unutarnjih poslova, a doprinosi ispunjavanju preporuka i standarda za ulazak Republike Hrvatske u schengenski prostor.

Novoisporučena vozila značajno će pridonijeti učinkovitijem nadzoru državne granice i suzbijanje prekograničnog kriminala na vanjskoj granici Europske unije. Vozila će koristiti granična policija u 11 policijskih uprava (osječko-baranjskoj (2), vukovarsko-srijemskoj (9), brodsko-posavskoj (3), sisačko-moslavačkoj (5), karlovačkoj (1), zadarskoj (2), šibensko-kninskoj (2), splitsko-dalmatinskoj (7), dubrovačko-neretvanskoj (5), istarskoj (1), primorsko-goranskoj (2)) i ustrojstvenim jedinicama Uprave za granicu (11).

Uz ovih novih 50 Opel Astra za graničnu policiju preko Schengenskog instrumenta nabavit će se još 190 vozila te razna tehnička oprema koja će se isporučiti u nekoliko navrata do srpnja ove godine. Vrijednost 240 vozila (130 osobnih automobila, 60 gospodarskih vozila, 50 terenskih vozila za makadamske putove) je 6.090.111,13 eura sa PDV-om. 



Stranica