GODIŠNJA VJEŽBA INTERVENTNE POLICIJE

Simulirajući stvarna događanja između suprotstavljenih navijačkih skupina prije, za i nakon odigravanja nogometnih utakmicama, a potaknuti upravo sve češćim neprimjerenim ponašanjem navijača, u ponedjeljak, 25. listopada, pripadnici interventne policije održali su na prostoru Policijske akademije svoju godišnju vježbu. U vježbi je zamišljen međunarodni susret nogometnih vrsta Hrvatske i Engleske. Četiristotinjak pripadnika interventne policije zorno je prikazalo načine postupanja policije u slučaju nereda navijača gostujuće momčadi prilikom ulaska u zemlju, nezadovoljstva navijača zbog loše igre njihovih favorita, kao i u slučaju sukoba navijača suprotstavljenih momčadi nakon utakmice. Osim redovitih provjera navijača prije ulaska na stadion, policajci su i više nego uvjerljivo pokazali intervencije u slučaju narušavanja javnog reda i mira, sprječavanje i onesposobljavanje huligana u činjenju izgreda i uporabu vodenog topa, kao jednu od posljednjih mjera u uspostavi reda, a sve to uz pucanje petardi, raketa i bacanje različitih predmeta na nogometni teren. U pripremi i organizaciji vježbe, uz pripadnike Zapovjedništva interventne policije, sudjelovali su i pripadnici interventne policije Savezne Republike Njemačke, u čije ime je g. Bernd Manthey, inspektor interventnih policija saveznih pokrajina u Saveznom ministarstvu unutarnjih poslova SR Njemačke, rekao kako se u odnosu na prošlogodišnju vježbu primjećuje pomak u kvaliteti i koordinaciji postupanja. Svrha vježbe, koja je bila planirana kao postupanje u konkretnoj, stvarnoj situaciji bez prethodnog uvježbavanja, bila je upravo provjera spremnosti za intervenciju i učinak policijskih snaga u potrebnom trenutku, provjera taktike te procjena stanja, prilagodba i uspostava nadzora u nastalim okolnostima u skladu sa zakonom. Nakon završetka vježbe, g. Manthey i g. Jakob Bukvić, zamjenik ravnatelja policije MUP-a RH potpisali su Protokol o predaji pomoći u opremi za hrvatsku policiju. Naime, njemački su gosti domaćinima predali 160 komada kompleta zaštitne opreme za tijelo za interventnu policiju u vrijednosti većoj od sto tisuća eura.

Simulirajući stvarna događanja između suprotstavljenih navijačkih skupina prije, za i nakon odigravanja nogometnih utakmicama, a potaknuti upravo sve češćim neprimjerenim ponašanjem navijača, u ponedjeljak, 25. listopada, pripadnici interventne policije održali su na prostoru Policijske akademije svoju godišnju vježbu. U vježbi je zamišljen međunarodni susret nogometnih vrsta Hrvatske i Engleske.

Četiristotinjak pripadnika interventne policije zorno je prikazalo načine postupanja policije u slučaju nereda navijača gostujuće momčadi prilikom ulaska u zemlju, nezadovoljstva navijača zbog loše igre njihovih favorita, kao i u slučaju sukoba navijača suprotstavljenih momčadi nakon utakmice. Osim redovitih provjera navijača prije ulaska na stadion, policajci su i više nego uvjerljivo pokazali intervencije u slučaju narušavanja javnog reda i mira, sprječavanje i onesposobljavanje huligana u činjenju izgreda i uporabu vodenog topa, kao jednu od posljednjih mjera u uspostavi reda, a sve to uz pucanje petardi, raketa i bacanje različitih predmeta na nogometni teren.

U pripremi i organizaciji vježbe, uz pripadnike Zapovjedništva interventne policije, sudjelovali su i pripadnici interventne policije Savezne Republike Njemačke, u čije ime je g. Bernd Manthey, inspektor interventnih policija saveznih pokrajina u Saveznom ministarstvu unutarnjih poslova SR Njemačke, rekao kako se u odnosu na prošlogodišnju vježbu primjećuje pomak u kvaliteti i koordinaciji postupanja.

Svrha vježbe, koja je bila planirana kao postupanje u konkretnoj, stvarnoj situaciji bez prethodnog uvježbavanja, bila je upravo provjera spremnosti za intervenciju i učinak policijskih snaga u potrebnom trenutku, provjera taktike te procjena stanja, prilagodba i uspostava nadzora u nastalim okolnostima u skladu sa zakonom.

Nakon završetka vježbe, g. Manthey i g. Jakob Bukvić, zamjenik ravnatelja policije MUP-a RH potpisali su Protokol o predaji pomoći u opremi za hrvatsku policiju. Naime, njemački su gosti domaćinima predali 160 komada kompleta zaštitne opreme za tijelo za interventnu policiju u vrijednosti većoj od sto tisuća eura.

Stranica