Glavni ravnatelj policije sastao se s britanskim veleposlanikom

Slika topvijesti/2012/studeni/ravnatelj_sastanak.jpg

Na obostrano zadovoljstvo zaključeno je kako projekt može poslužiti kao „školski primjer“ dobre suradnje i učinkovitog provođenja projekta.

Glavni ravnatelj policije Vlado Dominić sastao se danas u prostorijama Ravnateljstva policije s veleposlanikom Ujedinjene Kraljevine Velike Britanije i Sjeverne Irske u Republici Hrvatskoj Nj. E. Davidom Slinnom.

Na početku sastanka glavni ravnatelj policije iskazao je veliko zadovoljstvo dosadašnjom suradnjom hrvatske i britanske policije, kao i suradnjom koja se odvija posredstvom  britanskog veleposlanstva. Prije svega, naglašeno je zadovoljstvo izvrsnom suradnjom u provođenju niza bilateralnih i EU projekata u području kriminalističke i granične policije, s čime se složio i veleposlanik Slinn.

No, glavna tema sastanka bio je zajednički projekt „Jačanje kapaciteta Ministarstva unutarnjih poslova u području suzbijanja seksualnog iskorištavanja i seksualnog zlostavljanja djece te pružanja pomoći policije ranjivim žrtvama kriminaliteta“ koji se provodi od rujna 2011. godine. Kroz projekt, osim postizanja glavnog cilja – jačanja kapaciteta u borbi protiv seksualnog zlostavljanja i iskorištavanja djece – pribavljena je i značajna oprema koja će omogućiti učinkovitije obavljanje  intervjua s djecom, žrtvama seksualnog iskorištavanja i seksualnog zlostavljanja, te oprema za pretraživanje računala i mobilnih telefona povodom sumnji na posjedovanje sadržaja dječje pornografije. Cilj projekta ostvaruje se kroz niz multidisciplinarnih seminara i obuka na kojima zajednički sudjeluju policijski službenici, državni odvjetnici, suci i djelatnici centara za socijalnu skrb, a kako bi se postiglo još ujednačenije postupanje u ovim vrlo teškim kaznenim djelima. Na obostrano zadovoljstvo zaključeno je kako se projekt provodi bez ikakvih problema te može poslužiti kao „školski primjer“ dobre suradnje i učinkovitog provođenja projekta.

Razgovaralo se i o budućim područjima suradnje, a prvenstveno o pomoći koje britansko veleposlanstvo i britansko Ministarstvo unutarnjih poslova  može pružiti u uspostavi Službe za hladne slučajeve (tzv. Cold Case), izgradnji i profiliranju Policijske akademije u Regionalni centar za obuku te nabavi opreme koja bi služila za zaštitu buduće vanjske granice Europske unije.

Zaključeno je kako područja za daljnju suradnju postoje te će se ona nastaviti kao i dosad, vrlo otvoreno i na obostrano zadovoljstvo.



Stranica