Frontexova obuka za otkrivanje krijumčarenja vatrenog oružja

Policijska akademija „Prvi hrvatski redarstvenik“ bila je domaćin još jedne Frontexove profilne obuke

S ciljem poboljšanja suradnje i jačanja aktivnosti na prevenciji i otkrivanju krijumčarenja vatrenog oružja, Agencija za europsku graničnu i obalnu stražu (Frontex) i Policijska akademija „Prvi hrvatski redarstvenik“ organizirale su i provele obuku Firearms Detection od 20. do 24. ožujka 2023. godine.

Nakon tri odrađene prošlogodišnje obuke u UJ Valbandon, ovo je četvrta u nizu obuka koja je uspješno provedena u suradnji s Upravom za granicu Ravnateljstva policije, čime se nastavljaju uspješne edukacije policijskih službenika koji svojim radom na terenu doprinose jačanju zaštite vanjskih granica Europske unije.

Na obuci je sudjelovalo 16 policijskih službenika iz država članica i pripadnika Frontexovih stalnih snaga kategorije 1 koji su već raspoređeni na vanjskoj granici Europske unije.

Kroz razna teorijska predavanja i praktične vježbe iz domene prekograničnog kriminaliteta, polaznici su obučavani pod vodstvom uigranog tima Frontexovih trenera u skladu s „Priručnikom o vatrenom oružju za graničnu policiju i carinu“. Spomenuti priručnik sadrži najnovije informacije o vrsti oružja, modalitetima krijumčarenja oružja te taktici i opremi koja se koristi prilikom granične kontrole. Cjelodnevna završna vježba provedena je kao simulacija modaliteta krijumčarenja oružja u različitim vrstama prijevoznih sredstava.

„Zajednički je cilj obučiti što veći broj službenika graničnih službi u cijeloj Europskoj uniji i u partnerskim državama nečlanicama. Usklađivanjem postupanja unutar zainteresiranih država pridonosi se stvaranju osjećaja sigurnosti“, istaknula je zamjenica načelnika Policijske akademije „Prvi hrvatski redarstvenik“ Mirjana Abramović. Dodala je i da je raduje izbor Policijske akademije za mjesto održavanje Frontexovih obuka.  

Svoje zadovoljstvo organizacijom i provođenjem obuke izrazio je Frontexov voditelj projekta iz Jedinice za obuku Nikolaos Bouras. „Cilj nam je što više se fokusirati na razvoj praktičnih vještina i što bolju implementaciju samog priručnika na terenu, čime želimo osvijestiti službenike o problematici krijumčarenja oružja i ovakvom vrstom obuke pojačati njihove vještine otkrivanja krijumčarenja oružja.

Ovo je već četvrta aktivnost koju provodimo na ovu temu u Republici Hrvatskoj te smo zahvalni Policijskoj akademiji što je organizacijom ove obuke još jednom dokazala da je jedna od vodećih Frontexovih partnerskih akademija. Sva potrebna oprema i potpora koju smo dobili bili su na vrhunskoj razini“, pojasnio je Bouras.

„Krijumčarenje oružja jedan je od oblika prekograničnog kriminaliteta s kojim se granični službenici sve više susreću u svom radu. Posebno od izbijanja ratnih aktivnosti u Ukrajini. Budući da krijumčarenje oružja potiče druge kriminalne aktivnosti i pomaže počiniteljima kaznenih djela u njihovom nasilnom ostvarenju ciljeva, među kojima su i teroristički napadi, nužno je pronaći odgovarajući odgovor na vanjskim granicama Europske unije“, naveo je autor priručnika i jedan od voditelja obuke Adam Pietrowski.

Dodao je i da je spremno hrvatsko izdanje priručnika te će u najskorije vrijeme biti dostupno hrvatskim policijskim i carinskim službenicima.

Uz Službu za razvoj policijskog obrazovanja i međunarodnu suradnju, koja je nositelj organizacije i provedbe Frontexovih obuka, uspješnoj provedbi ove obuke pridonijeli su i policijski službenici Policijske škole „Josip Jović“ Davor Benšak i Davor Kalem. Kako bi praktični dio obuke – otkrivanje krijumčarenja vatrenog oružja u simuliranim uvjetima - bio što realniji, polaznici programa srednjoškolskog obrazovanja odraslih za zanimanje policajac/policajka sudjelovali su u simulacijama kao markiranti, za što su dobili i zahvalnice Frontexa.

Na taj način imali su prilike raditi u međunarodnom okruženju, naučiti nešto novo i vježbati svoje znanje engleskog jezika.

Nakon uspješne provedbe ove obuke, Policijska akademija nastavlja s pripremama za nadolazeće, koje će se održati na Policijskoj akademiji, u UJ Valbandon te u smještajno-obučnim centrima granične policije u Kuparima i Spačvi.

Organizacijom obuka jačaju se kapaciteti MUP-a u ljudskim i materijalnim resursima – jer svi uključeni policijski službenici imaju priliku razmijeniti iskustva sa svojim kolegama iz drugih zemalja, a oprema korištena u obukama ostaje u trajnom vlasništvu MUP-a.
 
 


Pisane vijesti