Frontexova obuka za instruktore za školovanje i obuku službenih pasa iz EU zemalja još jednom odvija se na Policijskoj akademiji

U Policijskoj akademiji “Prvi hrvatski redarstvenik” započeo novi modul FRONTEX-ove obuke instruktora za obuku vodiča i službenih policijskih pasa „European Course for Canine Teams M2“ 

U Centru za obuku vodiča i dresuru službenih pasa Policijske akademije „Prvi hrvatski redarstvenik“ započela je još jedna međunarodna obuka Agencije za europsku graničnu i obalnu stražu (FRONTEX) pod nazivom “ „European Course for Canine Teams M2“ koja se provodi za instruktore za školovanje i obuku službenih policijskih pasa. Obuka se odvija od 9. do 19. rujna 2024. godine.
  
U ponedjeljak, 9. listopada, obuku su otvorile menadžerica FRONTEX-a Ivana Petričková i zamjenica načelnika Policijske akademije “Prvi hrvatski redarstvenik” Mirjana Abramović. Menadžerica Ivana Petričková je prilikom obraćanja polaznicima uputila riječi dobrodošlice te istaknula kako se ovaj trening održava na najuspješnijoj Frontex-ovoj partnerskoj akademiji koja već dugi niz godina uspješno provodi obuke u suradnji s Frontex-om te da vjeruje kako će, kao i svaki put, imati sve uvijete za uspješno provođenje obuke.

Nakon uvodnog izlaganja o samoj obuci, riječ je predala zamjenici načelnika Mirjani Abramović koja je svima zaželjela dobrodošlicu i istaknula kako je ovakva vrsta obuka iznimno bitna i radi stvaranja mreže suradnje između svih država, a ovaj put su na obuci prisutni i predstavnici trećih zemalja te vjeruje kako će svi zajedno napredovati u razmjeni iskustva, znanja i vještina. Posebno je istaknula kako je po prvi put predstavnica Ministarstva Republike Hrvatske, Zvjezdana Kušter, policijska službenica Centra za obuku vodiča i dresuru službenih pasa, prisustvuje ovoj obuci u svojstvu trenerice ujedno je i jedina žena.
 
Voditelj Centra za obuku vodiča i dresuru službenih pasa Miroslav Puž istaknuo je kako je Centar ponovno domaćin zahtjevne FRONTEX-ove obuke te da će omogućiti svu potrebnu podršku za uspješnu provedbu ove obuke. Također je istaknuo kako vjeruje da će spoj mladosti i iskustva među polaznicima doprinijeti uspješnom završetku ovog programa. 
 
Ovo je modul 2 obuke “Canine teams training“, te je četvrta u nizu takvih obuka u kojoj je domaćin Policijska akademija „Prvi hrvatski redarstvenik“.
 
Cilj ove obuke je razvoj i poboljšanje specifičnih vještina i kompetencija Frontexovih certificiranih instruktora/vodiča pasa u području otkrivanja oružja. Sustav osposobljavanja i certificiranja instruktora/vodiča za službene pse osmišljen je na temelju iskustva država članica i zemalja pridruženih Schengenu kako bi se osigurala usklađenost standarda u cijelom schengenskom području u pogledu osposobljavanja timova vodiča pasa.
 
Na obuci sudjeluje ukupno 29 polaznika i predavača te je ovaj put i 6 polaznika iz trećih zemalja (Kosovo, Ukrajina, Moldova i Turska). Među polaznicima ponovno imamo i predstavnika Republike Hrvatske, policijskog službenika PU dubrovačko-neretvanske, Ivana Šunjića sa psom Omar, njemački kratkodlaki ptičar (German Pointer).


Pisane vijesti