Frontexova obuka nastavak uspješnog niza obuka sprječavanja krijumčarenja oružja

Trećom obukom "Firearms detection course“ do poboljšanja suradnje i jačanje aktivnosti na prevenciji i detekciji krijumčarenja vatrenog oružja

Policijska akademija zasluženo nosi naziv vodeće partnerske akademije Agencije za europsku graničnu i obalnu stražu (Frontex) što je dokazala i novom obukom „Firearms detection course“ održanom ovoga tjedna u UJ Valbandon. Treća je to u nizu obuka koja je uspješno provedena u suradnji s Upravom za granicu Ravnateljstva policije i Policijskom upravom istarskom čime se nastavljaju uspješne edukacije policijskih službenika koji svojim radom na terenu doprinose jačanju zaštite granice. Na ovoj obuci sudjelovalo je 16 policijskih službenika iz 10 država članica, koji su obučavani pod vodstvom uigranog tima Frontexovih trenera kroz razna teorijska predavanja i praktične vježbe iz domene prekograničnog kriminaliteta u skladu s Priručnikom o vatrenom oružju za graničnu policiju i carinu (Handbook on Firearms for Border Guards and Customs Officers).  

''Još jednom je Policijska akademija dobila priznanje za svoj trud i to u vidu organizacije  obuke s ciljem  prevencije i detekcije krijumčarenja vatrenog oružja. Velika nam je čast što su naš trud prepoznali  vodeći europski stručnjaci za zaštitu granica i što su nam svoje povjerenje potvrdili upravo organizacijom i provođenjem i ove obuke. Zajednički nam je cilj da što veći broj policijskih službenika i djelatnika carine prođe ovakvu vrstu obuke kako bi se uskladilo postupanje unutar zemalja članica Europske unije, čime bi svi zajedno pridonijeli stvaranju osjećaja sigurnosti unutar teritorija  svih država članica EU, a posebno na njezinim vanjskim granicama '', istaknula je zamjenica načelnika Policijske akademije Mirjana Abramović.     

Svoje zadovoljstvo organizacijom, ali i provođenjem kako ove tako i prijašnjih obuka izrazio je Frontexov voditelj projekta iz Jedinice za obuku (TRU) Nicolaus Bouras koji je zadužen za provođenje ovotjedne obuke. ''Cilj nam je što više se fokusirati na razvoju praktičnih vještina i što boljom implementacijom samog priručnika na terenu, čime želimo osvijestiti službenike o problematici krijumčarenja oružja i ovakvom vrstom treninga pojačati njihove vještine detekcije krijumčarenja oružja. Ovo je već treća aktivnost koju provodimo na ovu temu u Valbandonu te smo zahvalni Policijskoj akademiji što je organizacijom ove obuke još jednom dokazala da je jedna od vodećih Frontexovih partnerskih akademija po broju edukativnih aktivnosti. Suradnja između službi bitna je za uspješnu borbu protiv krijumčarenja oružja tako da su ovdje s nama i službenici carine, kao i policijski službenici država članica i predstavnici Frontexa'', pojasnio je Bouras.    

Frontexov Priručnik o vatrenom oružju za graničnu policiju i carinu izdan je u srpnju 2021. godine, a sadrži najnovije informacije o vrsti oružja, modalitetima krijumčarenja oružja te taktici i opremi koja se koristi prilikom granične kontrole. Priručnikom se nastoji pomoći graničnoj policiji i djelatnicima carine u uspješnijem suzbijanju krijumčarenja oružja i kriminalnih skupina koja se bave nedozvoljenom trgovinom oružja, a nastao je pod okriljem Europske multidisciplinarne platforme za borbu protiv kaznenih djela (EMPACT) te je dobio podršku brojnih organizacija koje se bave zaštitom državnih granica.

„Krijumčarenje oružja jedan je od oblika prekograničnog kriminaliteta s kojim se policijski službenici sve više susreću u svom radu. Budući da nezakonita trgovina oružjem potiče druge kriminalne aktivnosti i pomaže počiniteljima kaznenih djela u njihovom nasilnom ostvarenju ciljeva, među kojima su i teroristički napadi, nužno je pronaći odgovarajući odgovor na vanjskim granicama Europske unije. Upravo je i to bila glavna misao vodilja  Frontexu kod izdavanja Priručnika o vatrenom oružju za graničnu policiju i carinu, koji sadrži najnovije informacije o vrsti oružja, modalitetima krijumčarenja oružja te taktici i opremi koja se koristi prilikom granične kontrole“ naveo je autor priručnika, ujedno i jedan od voditelja samih obuka Adam Piotrovski.
Svoju potporu Policijskoj akademiji u organizaciji i provođenju obuka još jednom je potvrdila PU istarska koja je uvelike pridonijela kvaliteti provođenja same obuke. Nakon predavanja i praktičnog dijela vezanih za načine i modalitete krijumčarenja oružja preko granice, završna vježba je provedena na GP Plovanija. Uz organizacijsku pomoć Policijske uprave istarske, cjelodnevna završna vježba provedena je kao learning-by-doing simulacija različitih modaliteta krijumčarenja oružja u različitim vrstama prijevoznih sredstava.    

Stranica