Frontex: Taktička hitna medicinska obuka u Valbandonu

U Valbandonu se održava taktička hitna medicinska obuka policijskih službenika zemalja članica Europske unije

U sklopu Frontexovog projekta na temu nadzora vanjske granice Europske unije, u Valbandonu je od 31. svibnja do 2. lipnja organizirana obuka na temu ''Taktička hitna medicinska obuka - Tactical Emergency Casualty Care'' za policijske službenike zemalja članica Europske unije, uključujući i Hrvatsku s najviše predstavnika, posebice one koji provode obuke granične policije na nacionalnoj i međunarodnoj razini kroz projekte: European Border and Coast Guard Team – Land Border Surveillance Officer Training i European Border and Coast Guard Team – Frontex Support Officer (FSO) Training.


European Border and Coast Guard Team – Land Border Surveillance Officer Training je obuka policijskih službenika granične policije i priprema za sudjelovanje u međunarodnim operativnim akcijama. Projektom se nastoji stvoriti jedinstveni način obuke u svim zemljama članicama uz razumijevanje raznolikosti u multikulturalnom treningu/obuci/radnom okruženju. Pritom je važno uskladiti ponašanja unutar država članica u skladu sa zakonodavstvom te temeljem različitih postupanja prilikom izvršavanja zadanih zadaća, doći do zajedničkog cilja, usvojenog i ujednačenog. Posebna je pozornost usmjerena na promicanje interkulturalnih sadržaja i vrednota, čime se omogućava osvješćivanje polaznika obuke o važnosti stvaranja interkulturalnih kompetencija, koje su nužne za interakciju, odnosno sudjelovanje policijskih službenika u provedbi zajedničkih operativnih akcija (Frontex Joint Operations).

European Border and Coast Guard Team – Frontex Support Officer (FSO) Training je obuka policijskih službenika koji su Frontexovi časnici za vezu i potporu u Frontex misijama. Riječ je o osposobljavanju službenika za pružanje pomoći Frontexu u implementaciji operativnih aktivnosti. FSO je službeni predstavnik nadležnoga nacionalnog tijela zemlje članice koji pomaže Frontexu u učinkovitom provođenju operativnih aktivnosti tijekom zajedničkih operacija, a što je cilj i ove obuke u kojoj sudjeluju treneri iz država članica Europske unije i predstavnici Frontexove Jedinice za obuku.

Cilj ovih obuka je ojačati zajedništvo i osjećaj pripadnosti kulturi europske i granične obalne straže kao setu zajedničkih standarda, vrijednosti i dobre prakse u području osposobljavanja granične i obalne straže, s ciljem zaštite izbjeglica i ranjivih skupina migranata, kao i suzbijanja predmetne problematike.

Ciljevi u sklopu 'Taktičko hitne medicinske obuke - Tactical Emergency Casualty Care'' uključuju sljedeće:
  • uravnotežiti prijetnju, civilni opseg prakse, razlike u civilnom stanovništvu, granice i mogućnosti korištenja medicinske opreme i svih promjenjivih resursa dostupnih za odgovor na atipične hitne slučajeve
  • uspostaviti okvir koji uravnotežuje omjer rizika i koristi za sve operativne medicinske odgovore
  • osigurati stručno prihvaćene principe i postupke u pojedinom području, u vezi s rješavanjem nekog stručnog medicinskog problema, posebice onih koji se mogu spriječiti na ili blizu mjesta ranjavanja
  • imunizirati rizik pružatelja usluga uz maksimiziranje koristi za pacijenta.

 
Taktička hitna medicinska obuka organizirana je u suradnji Policijske akademije i Frontexa (Europske agencija za graničnu i obalnu stražu) za Frontex-ove trenere i policijske službenike Policijske akademije, koji su uključeni u pripremu i provedbu Frontex aktivnosti u ime partnerske akademije Frontex-a. Isto tako, predstavnik Policijske akademije, Robert Kralj, predavač na tečaju granične policije na predmetu ''Taktika policijskog postupanja'' pohađa ovu obuku, kako bi se u skladu s Frontex-ovim standardima ovaj dio implementirao i u sklopu tečaja, posebice usmjeren na postupanje s ranjivim skupinama i ostalim postupanjima hrvatske policije koji su usmjereni na jačanje kapaciteta u tom području. Prioritet hrvatske policije je  edukacija u postupcima u kojima se uporabljuje tjelesna snaga i koji rezultiraju oduzimanjem slobode, kada je nužno uložiti najviši stupanj pažnje radi poštivanja dostojanstva osobe prema kojoj se postupa. To se posebno odnosi na ranjive skupine - djecu, trudnice u vidljivom stupnju trudnoće, osobe s invaliditetom, duševnim bolestima te vidljivo starije ili nemoćne osobe.

Stoga je zaključak i ove obuke:
1. Sigurnost prije svega - ne približavajte se ozlijeđenoj osobi ako time dovodite u opasnost svoj život.  Vrlo je važno da se pri pokušaju spašavanja oboljelog ili ozlijeđenoga i sami ne ozlijedite.
2. Pristup bolesnoj ili ozlijeđenoj osobi jedan je od najvažnijih čimbenika dobre primjene prve pomoći.
3. Tegobe (simptomi) koje iznosi ozlijeđena ili bolesna osoba i/ili znaci  ozljede ili bolesti, pomoći će vam pri odabiru onih postupka prve pomoći koje ta osoba treba.
4. Tijekom pružanja prve pomoći ozlijeđenu ili bolesnu osobu u principu ne bi trebalo pomicati s mjesta na kojoj je zatečena, ako to nije nužno, odnosno ako njen ili vaš život  nije u neposrednoj opasnosti.



Stranica