FRONTEX-ova obuka na Policijskoj akademiji

Slika topvijesti/2018/04_travanj/frontex obuka.jpg

U tijeku je FRONTEX-ova obuka kroz projekt „EBCGT Second – Line Airport Officers Profile Training Course II/2018“ (Druga linija kontrola za policijske službenike aerodromske policije) koja će se provoditi od 10. do 20. travnja

Foto: MUP

U okviru suradnje Policijske akademije i FRONTEX-a, a uz potporu Uprave za granicu, na Policijskoj akademiji u Zagrebu nastavljaju se pripreme za operativne akcije FRONTEX-a.

Tako je trenutno u tijeku FRONTEX-ova obuka kroz projekt „EBCGT Second – Line Airport Officers Profile Training Course II/2018“ (Druga linija kontrola za policijske službenike aerodromske policije) koja će se provoditi od 10. do 20. travnja. Na navedenoj obuci kao treneri sudjeluju stručnjaci iz područja druge linije kontrole u zračnom prometu iz zemalja članica EU koji obučavaju dvanaest polaznika (Njemačka, Italija, Litva, Malta, Nizozemska, Portugal, Rumunjska, Španjolska i Hrvatska).

Obukom se polaznici osposobljavaju za učinkovito izvršavanje uloge druge linije granične kontrole u zračnim lukama. Pruža im se mogućnost da steknu, unaprijede i pokažu stečene vještine i znanje te povećaju svoju motivaciju za obavljanjem i rješavanjem  složenih zadataka koji se provode u zajedničkim operacijama, ali  i u njihovim svakodnevnim zadaćama. „Fokus ovih obuka usmjeren je na jačanje zajedničkih kapaciteta za sudjelovanje u međunarodnim operativnim akcijama s ciljem suzbijanja nezakonitih migracija, posebice u provedbi zajedničkih operativnih akcija“ rekla je pomoćnica načelnika Policijske akademije za međunarodnu i međuinstitucionalnu suradnju Danijela Petković prilikom otvaranja obuke.

U ime partnerske FRONTEX akademije za uspješnu provedbu i organizaciju zadužena je  voditeljica Službe za razvoj policijskog obrazovanja Mirjana Abramović, inače i FRONTEX-ova trenerica u sklopu projekta EBCGT Land Border Surveillance Officer Training, Krešimir Kaniža iz Uprave za granicu, Ivana Herceg iz Službe za stručno usavršavanje i specijalizaciju i Robert Kralj iz Policijske uprave zagrebačke.

Policijska akademija je još od travnja 2014. godine uključena u provođenje projekata Europske agencije za graničnu i obalnu stražu – FRONTEX, a od 6. veljače 2017. je i partnerska FRONTEX akademija, što ujedno predstavlja i strateški interes Ministarstva unutarnjih poslova. Kao što je poznato, FRONTEX pomaže državama EU i zemljama pridruženima schengenskom prostoru pri upravljanju njihovim vanjskim granicama. Države članice koje imaju vanjsku granicu imaju isključivu odgovornost za graničnu kontrolu, stoga FRONTEX može pružiti dodatnu tehničku i financijsku podršku državama suočenim s ozbiljnim migracijskim pritiskom te pridonijeti stručnom osposobljavanju i usavršavanju policijskih službenika tih zemalja, a time i policijskih službenika MUP-a RH.

Uz dosadašnju uspješnu suradnju kroz projekte: „EBCGT-Land Border Surveillance Officer Training“, „MLC-Middle Level Management Course“ i „EBCGT-Frontex Support Officer Training” Policijska akademija nastavlja suradnju s FRONTEX-om kroz razmjenu najbolje policijske prakse, provođenje tečajeva i obuka s namjerom podizanja i usklađivanja razine znanja hrvatskih stručnjaka na terenu kao i stručnjaka država članica EU (koji se svakodnevno nalaze i na hrvatskim granicama) uz potpunu financijsku podršku od strane FRONTEX-a.



Stranica